'KOBRIN GNJEV'

Američki marinci počeli veliku ofenzivu u Afganistanu

04.12.2009 u 22:45

Bionic
Reading

Američki marinci i afganistanski vojnici u petak su počeli prvu ofenzivu otkad je predsjednik Barack Obama najavio povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu i napali su talibanske komunikacije i opskrbu u uporištu na jugu zemlje, objavio je vojni glasnogovornik

Stotine marinaca izbačene su iz helikoptera i zrakoplova iza talibanskih linija na sjevernome kraju doline Now Zada u pokrajini Helmandu. Ondje su vođene najteže bitke prošloga ljeta, rekao je glasnogovornik marinaca bojnik William Pelletier.

Jedan predstavnik američke vojske u Washingtonu rekao je da je prvi put u napadu u kojem sudjeluje postrojba veća od voda upotrebljena letjelica Osprey, kombinacija helikoptera i letjelice fiksnih krila.

On je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, a dodao je da su Ospreyi prije upotrebljavani za obavještajne i patrolne akcije. Druga, nešto veća skupina vojnika krenula je na sjever iz baze marinaca u gradu Now Zadu, rekao je Pelletier. Inženjerci su oklopljenim parnim valjkom i eksplozivom napravili prolaz kroz talibanska minska polja.

Sve skupa u toj operaciji, nazvanoj 'Kobrin gnjev' sudjeluje oko tisuću marinaca i afganistanskih vojnika, rekao je.