niz tema na stolu

Američki izaslanik za zapadni Balkan nahvalio Hrvatsku nakon sastanka u Washingtonu

18.03.2022 u 21:38

Bionic
Reading

U Washingtonu su se sastali predstavnici hrvatske i vlade Sjedinjenih Država. Na razgovorima u State Departmentu teme su bile diplomatska, energetska i vojna suradnja, sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja, stabilnost zapadnog Balkana i izborna reforma u BiH…

'Razgovarali smo danas o projektima opremanja i modernizacije s naglaskom na NATO-ove ciljeve i sposobnosti. Tu spada i protuzračna obrana', rekao je Petar Mihatov, ravnatelj Uprave za političke poslove MVEP-a, javlja HRT.

'Hrvatska je izvrstan primjer uspješne zemlje koja je nastala nakon raspada Jugoslavije. Članica je NATO-a i Europske unije. Hrvatska je danas demokratskija, prosperitetnija i stabilnija nego što je bila prije svih tih koraka. To je sjajan primjer i velika inspiracija, Hrvatska je znatno pridonijela regionalnoj stabilnosti na Balkanu', istaknuo je Gabriel Escobar, posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan.

'Mogu reći da je američka administracija mobilizirala velik broj ljudi na visokoj razini, koji su došli ovamo razgovarati s nama o vrlo važnim temama i prošli smo zaista cijeli jedan spektar', dodaje Mihatov.

'Ne želimo ponovno 'otvoriti' Dayton. Dayton je o jednoj zemlji, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi želimo stvoriti funkcionalniji izborni sustav i funkcionalniji ustavni sustav koji bi zemlji omogućio da bolje funkcionira kao država. Sve što trebamo zapravo su ograničeni koraci u tom smjeru. Dakle, ograničena ustavna reforma i izborna reforma koja je upravo sada na stolu', poručio je Escobar.

  • +11
Državni vrh na mjestu pada drona u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX