AJATOLAH HAMNEI

Američke vojne prijetnje Iranu mogle bi ugroziti pregovore

06.05.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa ajatolah Hamnei izjavio je u srijedu da bi američke vojne prijetnje upućene u posljednjih nekoliko dana mogle ugroziti nuklearne pregovore na kojima Teheran pokušava dogovoriti sa šest svjetskih sila konačni sporazum prije isteka roka 30. lipnja.

Hamnei, koji donosi konačnu odluku o svim državnim poslovima, rekao je da su dva američka dužnosnika zaprijetila Iranu vojnom akcijom ako pregovori propadnu, ali nije ulazio u detalje.

'Održavanje nuklearnih pregovora u sjeni prijetnje je neprihvatljivo za Iran... Naša zemlja to neće prihvatiti... Vojne prijetnje neće pomoći pregovorima', kazao je on u svom govoru na skupu učitelja koji je uživo prenosila državna televizija.

'U posljednja dva dana dva su američka dužnosnika zaprijetila vojnom akcijom protiv Irana ako Teheran odbije prihvatiti ovaj ili onaj uvjet', kazao je on, a iz publike su se začuli povici 'Smrt Americi' i 'Smrt Izraelu'

'Ja sam protiv održavanja (nuklearnih) pregovora u sjeni prijetnje', rekao je ajatolah.

Hamnei je ponovio svoju opreznu potporu nuklearnim pregovorima, ali je rekao da iranski pregovarači trebaju poštovati 'crvene crte'.

'Naši pregovarači trebaju nastaviti pregovore ali poštivajući naše crvene crte... Oni ne smiju prihvatiti nikakva nametanja, ponižavanje i prijetnje', istaknuo je.