KONTRAMJERE ZBOG SIRIJE

Američka vojska ovako se Kinezima osvećuje zbog pomoći Rusima

12.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Washington planira poslati vojne brodove u akvatorij otočja Spratley u Južnokineskom moru između Filipina, Kine, Malezije, Bruneja i Vijetnama, koje prisvaja najmnogoljudnija zemlja na svijetu, kako bi zaustavio Peking u daljnjem pomaganju Rusiji u vojnoj kampanji u Siriji

Prema tvrdnjama iz dobro obaviještenih krugova bliskim Pentagonu, američki predsjednik Barack Obama trebao bi dati zeleno svjetlo za blokadu spornog otočja u iduća dva tjedna.

Pentagon je, doznaje se neslužbeno, spreman poslati flotu ratnih brodova unutar 12 milja od arhipelaga Spratley, koji čini 750 grebena, atola i otočića ukupne površine samo četiri četvorna kilometara, kako bi još jednom pokazao Pekingu da ne odobrava kinesko-rusku suradnju u borbi protiv ISIL-a, ali i kako osporava kineski suverenitet nad otočjem bogatim ribom, ali i naftom te plinom, zbog čega je postalo predmetom spora okolnih država.

Očekivano, najava moguće pomorske blokade otočja Spratley u Pekingu nije dočekana raširenih ruku pa je tako glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying upozorila Washington da ne poduzima provokativne korake u regiji.

Hua je također najavila da Kina nikome neće dozvoliti približavanje svojim teritorijalnim vodama i zračnom prostoru.

Podsjetimo, Peking prisvaja većinu Južnokineskog mora, no Bruneji, Malezija, Tajvan, Filipini i Vijetnam smatraju da polažu pravo na dijelove pacifičkog arhipelaga na kojem su pojedine zemlje već započele melioraciju.

Napeti odnosi zbog arhipelaga dodatno su zategnuti prije tri godine, kada je Peking najavio izgradnju vojne baze na jednom od otoka. Najava izgradnje vojne baze osobito je razljutila Filipine, otad u stalnoj vojnoj pripravnosti, a nije dugo trebalo očekivati i reakciju Vijetnama, države koja je još ranije najavila da će zajedno s tvrtkom British Petroleum započeti istraživanje područja u potrazi za naftom.

Vijetnam je posebno zabrinut zbog čvrstog stava Pekinga koji je odgovorio Hanoju kako takvo što neće dopustiti, a valja podsjetiti i da je polaganje prava na otočje izazvalo kraći pomorski sukob između Kine i Vijetnama 1988.