PRISILNI NEPLAĆENI DOPUST

Američka uprava od ponoći paralizirana?

30.09.2013 u 18:40

Bionic
Reading

Rad američke državne uprave mogao bi biti paraliziran od utorka ujutro, a više stotina tisuća zaposlenika državne uprave moglo bi se privremeno naći na neplaćenu dopustu ako Kongres do ponedjeljka navečer ne usvoji privremeni proračun, ocjenjuju u ponedjeljak agencije.

Većina krivi republikance

Većina Amerikanaca za eventualni zastoj u radu vlade okrivila bi republikance u Kongresu, a ne predsjednika Obamu, a većina bi htjela i da se postigne sporazum o proračunu kako bi se izbjegli poremećaji, pokazuju ankete.

Ispitanici mahom kažu, njih 46 posto, da će počnu li se u utorak zatvarati vladini uredi i programi, za to kriviti republikance. Njih 36 posto krivit će Obamu, kaže se u CNN-ovoj anketi. Obje strane krivima će smatrati 13 posto ispitanika.

Oko 60 posto ispitanih želi da zastupnici u parlamentu postignu sporazum o proračunu, kaže se u rezultatima telefonske ankete provedene protekli vikend.

Republikanci i demokrati ne mogu se dogovoriti o financiranju saveznih agencija od 1. listopada do 15. prosinca, pa bi se od zaposlenika državne uprave koji ne spadaju u 'nužno osoblje' moglo zatražiti da ostanu kod kuće.

U slučaju zastoja administracije Baracka Obame, od problema s financiranjem bile bi pošteđene agencije za nacionalnu sigurnost, sudstvo kao i programi poput zdravstvenog osiguranja Medicare i mirovinski program.

No, do milijun ljudi u saveznoj upravi, od onih koji rade s formularima za vize i putovnice do zaposlenika u nacionalnim parkovima i muzejima mogli bi završiti na prisilnom neplaćenom dopustu. Posljednji put takva je situacija zadesila 800.000 zaposlenika savezne državne uprave tijekom blokade od 16. prosinca 1995. do 6. siječnja 1996.

Na neplaćenom dopustu bi se mogla naći polovica od 800.000 civilnih zaposlenika Pentagona, najvećeg javnog poslodavca, no vojne operacije će se normalno nastaviti iako bi plaće vojnicima mogle biti isplaćene sa zakašnjenjem.

Zbog zastoja rada državne uprave zatvorilo bi se 368 nacionalnih parkova i muzeja, uključujući i najveće umjetničke i povijesne muzeje te washingtonski zoološki vrt. Tijekom posljednje proračunske krize i zastoja rada savezne državne uprave bio je zatvoren čak i slavni Smithsonian institut u Washingtonu. Muzeji i nacionalni parkovi tada su zbog zatvaranja vrata turistima pretrpjeli višemilijunske štete.

Porezna uprava (IRS) broji 94.516 zaposlenika, a na radnom bi mjestu u slučaju zastoja rada državne uprave ostalo njih 8.752, tek 9,3 posto, dok bi se ostali morali prisilno odmarati kod kuće. Oni koji ne bi odoljeli i koji bi pokušali raditi 'od kuće', tj.bez dozvole Kongresa, jer im to omogućuje poseban kompjutorski program, dobili bi otkaz.

U slučaju spomenutog scenarija, na neplaćenom bi se dopustu našlo i oko 95 posto od 16.000 zaposlenika Agencije za okoliš. Tijekom prošlog zastoja rada administracije zbog proračunske krize, koja je trajala četiri tjedna na prijelazu 1995/96. odgođeno je procesuiranje više od 500.000 zahtjeva za vizu i 200.000 zahtjeva za izdavanje putovnice. Također bi se obustavio rad istraživačkih instituta na području medicine.

U saveznim agencijama bi se na neplaćenom dopustu mogo naći više od 80 posto radnika, što bi moglo prouzročiti kašnjenja na brojnim područjima, od stavljanja lijekova na tržište, zajmova malim i srednjim poduzećima, osiguranja za kupce nekretnina, zahtjeva za njegom za veterane....


Dvotjedni zastoj državne uprave mogao bi prouzročiti smanjenje domaćeg bruto proizvoda u četvrtom tromjesečju za 0,3 postotna boda, predviđaju ekonomisti Macroadvisersa.

Predsjednik Barack Obama ozbiljno je upozorio Kongres da ne dopusti blokadu rada državne uprave 1. listopada. Senat je u petak očekivano odobrio hitne proračunske mjere kako bi državna uprava mogla nastaviti s radom do 15. studenoga.