plameni jezici

Amazonijom bjesne požari; dim se vidi čak iz svemira

21.08.2019 u 09:52

Bionic
Reading

Šumski požari u Amazoniji stvaraju dim koji se može vidjeti iz svemira i uzrokovati dnevna zamračenja više od 1700 milja u najvećem gradu zemlje

Sredinom ponedjeljka nebo iznad Sao Paola bilo je prekriveno dimom divljih požara koji bjesne Amazonijom, kako javljaju lokalni mediji. Dim je rezultat ponekog od tih požara zabilježenih i na satelitskim snimkama koje je prošlog tjedna objavila NASA, piše USA Today.

'Dim ne dolazi iz Sao Paola, već iz vrlo širokih i gustih požara koji već danima traju u Rondoniji i Boliviji. Hladna fronta je promijenila smjer vjetrova i donijela dim do Sao Paola', rekla je Josélia Pegorim, metereologinja za Globo.

Reuters je objavio kako je Amazonija ove godine doživjela rekordan broj šumskih požara, pozivajući se na nove podatke koje je objavila državna svemirska agencija Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE). Agencija je rekla kako su detektirali više od 72.000 požara od siječnja, što je porast od 83 posto u istom periodu prošle godine.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je nedavno otpustio direktora svemirske agencije, rekao je za Reuters da se to pripisuje tek periodu u godini u kojem poljoprivrednici koriste vatru kako bi očistili zemlju.

  • +12
Amazonija - prašuma u Brazilu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Do obračuna je došlo nakon što je Bolsonaro kritizirao podatke o krčenju šuma INPE-a, a koji su pokazali značajan porast ilegalne sječe drva, tvrdeći da su službenici manipulirali brojkama kako bi njegova administracija izgledala loše. INPE je ustanovio da je u lipnju izgubljeno 370 četvornih kilometara Amazonije, što je 88 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Ricardo Mello, voditelj Amazonskog programa Svjetskog fonda za prirodu (WWF), rekao je za BBC da su požari 'posljedica porasta krčenja šuma koji se vidi u nedavnim podacima'.

Mnogi na Twitteru koriste oznaku #PrayforAmazonia, kritizirajući Bolsonarovu okolišnu politiku i neaktivnost što se tiče požara.