udruga franak

Aleksić: Hrvatska je lagala Sudu EU-a, Vlada je zabila nož u leđa građanima koji su konvertirali svoje kredite

05.05.2022 u 19:34

Bionic
Reading

Goran Aleksić iz Udruge Franak komentirao je presudu Suda Europske unije u slučaju Franak

Na pitanje je li loša vijest za korisnike kredita da se Europska direktiva o pravima potrošača ne odnosi na njih, Goran Aleksić iz Udruge Franak gostujući u Dnevniku N1 odgovorio je da je sud donio takvu odluku da ne bi morao odlučivati o tom slučaju.

'Ali Direktiva se odnosi na sve naše ugovorne odnose, jer ju je naš Zakon o zaštiti potrošača uglavio u svoje odredbe. Prema tome, Vrhovni sud će ponovno morati odlučivati na temelju Direktive. Sud je odlučio da neće odlučivati o tome i da je nacionalni sud nadležan da to odluči', pojasnio je Aleksić.

Upitan je li se Sud EU-a time proglasio nenadležnim, Aleksić odgovara potvrdno.

'Na neki način je to soficisticirano, u rukavicama rekao', smatra Aleksić.

Pojašnjava da to za trenutno zamrznute sudske postupke znači da će vrlo vjerojatno i dalje ostati u prekidu dok Vrhovni sud ne donese odluku. Smatra da ova odluka ne može utjecati na odluku Vrhovnog suda.

Iako je taj kolektivni postupak presudio sudac Radovan Dobronić, koji je sada predsjednik Vrhovnog suda, ne smatra da ova presuda potkovapa reputaciju.

'Potkopava reputaciju samog suda koji se ne usudi odlučivati o tome, ali i reputaciju Republike Hrvatske koja je u ovom postupku postupila podlo, zlonamjerno i lagala je Sudu EU-a. Prva laž je to što ništetnih odredbi nije bilo u valutnoj klauzuli. Druga laž je da su se potrošači odrekli bilo kakvih pozivanja na ništetnost. Dapače, zakonom je bilo zabranjeno nešto takvo', kazao je Aleksić, ističući da je Vlada RH ovime zabila nož u leđa građanima koji su konvertirali svoje kredite.