bit će novca

Aladrović: Već 12 mjeseci pomažemo našim poduzetnicima, 12 mjeseci su u mjerama oni koji su najugroženiji i bit će u mjerama sve dok je to potrebno da se othrvaju izazovu pandemije

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 26.02.2021 21:25
  • Objavljeno 26.02.2021 u 21:25
Josip Aladrović

Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Pa bit će novca, novac smo osigurali. Osigurali smo dodatnih 400 milijuna kuna za pomoć', kaže ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović napominjući kako je to samo za ožujak, ali ako bude potrebno naći će novac i za kasnije

'Imamo određene uštede u ranijim periodima, u kontekstu fiksnih troškova i ovih 400 milijuna kuna. Definitivno možemo bez rebalansa kroz financijski plan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispoštovati i isplatiti našim poduzetnicima u travnju, za mjesec ožujak', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostujući u Dnevniku Nove TV.

Pad BDP-a, kaže, je očekivan.

'Naravno da to nije ugodna situacija, naše projekcije su bile da će on biti i veći, značajniji. Oko osam posto smo predviđali prije ovog drugog vala, a on se zaustavio na nekih 8,4 posto. Kada se gleda struktura pada BDP-a, vidi se da je pad uzrokovan smanjenjem izvoza roba i usluga, pogotovo usluga - govorimo o turizmu i visokoj ovisnosti naše ekonomije o turizmu', rekao je.

Nadolazeće promjene

'Ono što ćemo mijenjati, to je kroz nacionalni plan oporavka, odnosno kroz sljedeći višegodišnji financijski okvir, učinit ćemo gospodarstvo otpornijim, povećati alokaciju u druge vrste, grane gospodarstva - informacije, komunikacija, IT, tehnologija', objašnjava ministar.

Aladrović je rekao da je to smjer u kojem se Hrvatska kreće, u kojem se Ministarstvo vodi pri izradi svih dokumenata vezanih uz Nacionalni plan oporavka te sve su to industrije 'u kojima Hrvatska može imati globalnu konkurentnost u ekonomskom smislu'.

Ugostitelji i hotelijeri izražavaju negodovanje previsokom stopom PDV-a. Traže smanjenje PDV-a, smatraju da nisu konkurentni i trenutno bi ih samo to mogli iščupati iz krize.

'Mi smo o tome razgovarali nekoliko puta. Razgovarat ćemo i u budućnosti. PDV je ono što smo napomenuli na proteklim terminima razgovora s našim ugostiteljima. PDV u ovom trenutku nije ključan jer ne možemo razgovarati o porezu koji je ključan u trenutku kada je zatvorena jedna djelatnost', objasnio je.

Garancije da će, nakon financiranja pojedinih grana gospodarstva, zaposlenici dobiti otkaz - nema.

'Ne moramo biti spremni na taj scenarij jer nije realno da se dogodi. Već 12 mjeseci pomažemo našim poduzetnicima, 12 mjeseci su u mjerama oni koji su najugroženiji i bit će u mjerama sve dok je to potrebno da se othrvaju izazovu pandemije'.

Govoreći o covid dodatku za umirovljenike rekao je kako su u četvrtak razgovarali s Maticom umirovljenika Hrvatske i Sindikatom umirovljenika Hrvatske. Napomenuo je kako je covid dodataka namijenjen umirovljenicima zbog povećanih troškova

'Ono što svi moramo biti svijesni, da 1,1 milijardu kuna, koji je početni zahtjev udruga umirovljenika nije realan za državni proračun', zaključio je Aladrović.

Na pitanje da konkretno odgovori na pitanje hoće li umirovljenici dobiti dodatak ministar je odgovorio: 'Kad budem imao konkretan odgovor, sigurno ćete ga dobiti'.

Aladrović se osvrnuo i na Zakon o radu: 'Želimo Zakon o radu koji če činiti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim, u kojem ćemo imati manje ugovora na određeno, veći dio ugovora na neodređeno, ali s druge strane omogućiti poslodavcima da adekvatnije raspolažu svojim resursima'.

Rad od kuće je jedan element koji će isto biti obuhvaćen novim Zakonom. 'Dodatni rad će se također urediti, recimo da Zakon o radu nije nešto što se može mijenjati u uvjetima pandemije preko noći kako bi odgovarao samo za jedna oblik rada', izjavio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!