novi sastanak

Aladrović očekuje da će se danas definirati materijalna prava državnih službenika u 2020.

21.11.2019 u 07:21

Bionic
Reading

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u četvrtak se nastavljaju pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa

Na sastanku sazvanom za 13 sati ne očekuju se predstavnici sindikata obrazovanja, koji štrajkaju već gotovo mjesec dana.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nekoliko je puta ponovio da sindikati osnovnih i srednjih škola neće sudjelovati na sastancima na kojima se pregovara prvenstveno o osnovici.

Sindikati obrazovanja traže porast plaća za 6,11 posto kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

  • +39
Sindikalna akcija potrubi za obrazovanje u Zagrebu, Splitu i Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Na prethodnim pregovorima čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da sindikati javih službi traže rast osnovice za 3+3+3 posto u idućoj godini, povećavanje proračunske osnovice, veće božićnice i darove za djecu.

Na tom su sastanku sindikalci i predstavnici Vlade dogovorili 'detektiranje zajedničkog stava oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva', a ta bi analiza trebala biti predstavljena na današnjem sastanku.

Ako se pokaže da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, kao što tvrde sindikati, ta će analiza poslužiti Vladi i sindikatima da zajednički pokušaju ukloniti zaostajanje plaća u javnim službama u odnosu na gospodarstvo.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović odbio je zahtjev za povećanjem osnovice 3+3+3, te poručio da su pregovori sa sindikatima državnih službi 'u visokoj fazi finalizacije dogovora', pa očekuje da će u četvrtak definirati osnovicu i materijalna prava državnih službenika u 2020. godini.