AL KAIDINA ĆELIJA

Al Shabaab - krvavi teroristi i strastveni korisnici Twittera

23.09.2013 u 11:00

Bionic
Reading

U napadu terorističke skupine Al Shabaab koja od nedjelje drži taoce u trgovačkom centru u Nairobiju i zahtijeva da Kenija povuče svoje vojnike iz Somalije, dosad je ubijeno najmanje 68 osoba, a više od 175 ih je ranjeno. Al Shabaab je ćelija militantne islamističke skupine Al Kaide, službeno priznata 2012. otkad kontrolira velika područja južnih dijelova Somalije, gdje je čak nametnula vlastiti strogi oblik šerijatskog prava. Procjenjuje se da broji malo manje od 15 tisuća članova, iako se točne brojke ne znaju

Što je Al Shabaab?

Skupina čije ime znači 'Mladež' na arapskom je nekada bila dio militantnog krila koalicije mladeži islamističkih snaga koje drže prevagu u dijelovima Somalije više od pola desetljeća. Zemlja nije imala funkcionalnu vladu više od dva desetljeća, i islamisti su to iskoristili i nametnuli šerijatsko pravo. Izgubili su kontrolu nakon niza ofenziva koje je predvodila Afrička unija, počevši s intervencijom pod vodstvom Etiopije 2006. Početkom 2012. pojavio se video u kojem vrhovni vođa Al Shabaaba obećava poslušnost Aymanu Al-Zawahiriju, vrhovniku Al Kaide. Tijekom posljednjih pola desetljeća, strani borci, uključujući i neke Amerikance, pristupali su redovima Al-Shabaaba, a vjeruje se da ih ima na tisuće, piše časopis TIME. No, lišena urbane baze, skupina je prisiljena posegnuti za gerilskim taktikama. Također je opterećena unutarnjim podjelama i krvavim borbama.

Al-Shabaab je inspiriran Saudijskom Arabijom i vehabističkom verzijom islama iako većina Somalijaca pripada umjerenijoj verziji islama, sufizmu. Iako su u početku bili popularni među Somalijcima, kojima su obećavali sigurnost i stabilnost nakon godina bezakonja i nasilja, Al Shabaab je uništio brojna sufijska svetišta, zbog čega su izgubili veliku podršku Somalijaca, piše Al Arabiya.

Izvješće Ujedinjenih naroda procjenjuje da su prihodi Al Shabaaba 2011. bili između 70 i 100 milijuna dolara. Izgubili su većinu toga, piše Al Arabiya.

Al Shabaabov jedini saveznik u Africi je Eritreja, a Eritreja pak niječe optužbe da im pomaže.

Kakva je uloga Kenije u svemu tome?

Al Shabaab je izvršio nekoliko prepada duž somalijske slabe južne granice s Kenijom, prilikom čega su otimali turiste i humanitarne radnike. 2011, nakon što je Al Shabaab počeo ometati humanitarnu pomoć u južnoj Somaliji u vrijeme grozne suše, kenijskoj vladi bilo je previše. Ona je pokrenula kontinuiranu vojnu kampanju preko granice, prilikom koje je istjerala Al Shabaab iz uporišta u somalijskom lučkom gradu Kismayo 2012. Bio je to poraz od kojeg se skupina još nije oporavila. Kenijski nastavak vojne nazočnosti u Somaliji muči se s militantima koji su oportunistički pokušali zaštititi muslimane drugdje u istočnoj Africi, kao i etničke Somalijce koji žive u Keniji. Ovaj smrtonosni udar izvan granica njihove domovine nije bez presedana za ovu terorističku skupinu: 2010. Al Shabaab je postavio bombe i ubio desetke koji su pratili svjetski nogometni kup u glavnom gradu Ugande Kampali. Time su željeli kazniti Ugandu zbog njenog doprinosa mirovnim snagama Afričke unije stacioniranim u Somaliji.

'Online teroristi

Dok su Al Shabaabovi militanti na terenu vodili rat u trgovačkom centru u središtu Nairobija, njegovi su čelnici istovremeno vodili bitku online, preko Twittera, piše britanski The Telegraph.

U svojim komentarima slavili su militante, ismijavali kenijske sigurnosne snage i opravdavali svoje postupke. Kada je profil zatvoren, ponovno se pojavio pod drugim imenom nekoliko sati poslije. Kada je kenijska vlada pozvala na pregovore, profil su iskoristili za ismijavanje njihovog prijedloga.

Svojim sljedbenicima obraćaju se kao 'mudžahedinima' - ili svetim ratnicima, dok žrtve nazivaju 'kuffar', što je vrlo pogrdan naziv za nemuslimane. Komentari su pisani na somalijskom, arapskom, engleskom i lokalnom jeziku kiswahili

Al Shabaab je strastveni korisnik Twittera od rujna 2011. Na taj su se potez odlučili jer se tim putem žele suprotstaviti rasprostranjenoj poruci kenijskog vojnog glasnogovornika, zapovjednika Emmanuela Chirchira, koji koristi svoj Twitter račun kako bi istaknuo da su vladine snage 'postigle uspjeh u borbi protiv Al Shabaaba i njegovih gotovo 50.000 sljedbenika'.

Zašto ciljaju trgovačke centre?

Cilj je šokirati, skrenuti pozornost na odvažnost i sposobnost militantne skupine i izazvati paniku u vladi države koju napadaju, piše TIME.

Koliko je Al Shabaab opasan?

Nakon što kenijske snage poraze preostale militante u trgovačkom centru, u fokus će doći sigurnosni propusti koji su doveli do ovog stravičnog napada. Očekujte također veću globalnu osudu terorističkih prijetnji u istočnoj Africi i izvan nje. Prošle godine su američki vojni dužnosnici upozorili kako Al Shabaab produbljuje veze s Boko Haramom iz Nigerije i sjevernoafričkim krilom Al Kaide, a moguće je i da usklađuju svoje akcije, piše TIME. Agresivne vojne kampanje u posljednjih nekoliko godina protiv svih tih terorističkih skupina - nigerijske vojske na Boko Haram, francuske na Al Kaidu koja ima potporu militanata u Maliju i Afričke unije na Al Shabaab - nisu bili u mogućnosti u potpunosti iskorijeniti bilo koju od navedenih skupina. A napad na trgovački centar Westgate pokazuje kako ekstremno nasilje ne poznaje granice, zaključuje TIME.

Al Shabaab, trening