PAS UGRIZAO SNIMATELJA RTL-A

Aktivisti upali u zagrebački Golf&Country Club

22.04.2009 u 10:45

Bionic
Reading

Snimatelja RTL televizije Borisa Kavića pas čuvar Golf&Country Cluba Zagreb ugrizao je za lijevu podlakticu i razderao mu jaknu dok je zajedno s ostalim kolegama i novinarima snimao aktivnosti Zelene akcije ispred te reprezentativne zagrebačke sportsko-rekreativne lokacije

ZAGREB - Naime, u želji da obilježe 22. travnja, Dan planeta Zemlje, aktivisti Zelene akcije danas su planirali ući na terene zagrebačkog Golf&Country Cluba te na mjestu jedne od golferskih rupa posaditi drvo, piše Večernji list.

Riječ je o tajno pripremanoj akciji koja je počela danas, samo u nazočnosti ograničenog broja medija. No unatoč tomu, čini se da su vlasnici ove elitne rekreacijske zone u glavnome hrvatskom gradu bili dobro pripremljeni na ono što se planira pa je aktivistima Zelene akcije bio zabranjen pristup na službeni ulaz.

Snimatelj Kavić pokazuje ozljede

Ne odustajući od svoje nakane, aktivisti su praćeni budnim okom novinara, fotoreportera i kamera na terene uspjeli ući zaobilaznim putem gdje su im vrlo brzo 'dobrodošlicu' izrazili čuvari kluba u pratnji belgijskog ovčara. Došlo je do žučne rasprave na rubu incidenta nakon čega su aktivisti protjerani s terena Golf&Country Cluba.

Opravdanje za ovu aktivnost Zelena akcija našla je u službenom apelu uprave Golf&Country Cluba Zagreb poslanom u njihov bilten za donaciju 20 sadnica, objasnio je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

Kako su neuspjelo pokušali ući legalnim putem, u čemu su ih spriječili čuvari kluba te belgijski ovčar, Zeleni su se prihvatili štihača i sadnice zasadili pred ulazom u klub.

Sve je to, čini se, podiglo atmosferu do usijanja pa je došlo do naguravanja zaštitara i aktivista Zelene akcije što je na koncu rezultiralo time da je poprilično razdraženi belgijski ovčar ugrizao snimatelja RTL-a koji je bio u blizini, poderavši mu jaknu.

Trenutačno je na mjestu događaja i policija koja obavlja očevid.

Projekt Golf&Country Cluba najbolje pokazuje sve kriminalne radnje te objašnjava zašto je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja ima Zakon o golf igralištima, priopćila je Zelena akcija. Hrvatske šume su 2002. prodale Clubu državno poljoprivredno zemljište od 88 hektara za samo 6,5 kuna po m2 bez javnog natječaja.

Iako se po GUP-u Grada Zagreba to područje nalazi u rekreacijskoj zoni bez mogućnosti gradnje, na golf igralištu je izgrađeno 55 luksuznih vila od kojih je 36 prodano po cijeni od 2.400 do 3500 Eura/m2. Zbog ilegalne gradnje je u veljači 2008. gradilište zatvorila inspekcija, nakon čega je najavljeno uklanjanje ilegalnih objekata. Ni zarada od jeftino kupljenog zemljišta i ilegalno izgrađenih vila, investitorima nije bila dovoljna te je protiv njih 2008. podignuta optužnica zbog ilegalnog iskopavanja šljunka u vodozaštitnom području, na što je nadležnu inspekciju Zelena akcija upozorila još 2003. godine.

Krajem 2008. Sabor je hitno, bez javne rasprave, donio Zakon o igralištima za golf, kojim se među ostalim i omogućuje legalizacija bespravne gradnje na golf igralištu u Blatu. Koliko je Zakon skrojen prema interesima Golf&Country Cluba Zagreb pokazuje i odredba da je kao zakonski minimum za povlašteno golf igralište određena veličina od 85 hektara.

Sada Zakon omogućava čak i povećanje golf igrališta u Blatu tj. građevinskog zemljišta za nove vile kroz izvlaštenje privatnih vlasnika okolnih zemljišta i kupnju okolnog poljoprivrednog i šumskog zemljišta od države i lokalne samouprave koji nemaju drugog izbora nego prodati. Zakonom o golf igralištima se zapravo omogućuje još 60-ak slučajeva kao što je Golf&Country Club jer se upravo toliko golf igrališta nalazi u prostornim planovima širom Hrvatske. Radi se o poljoprivrednom i šumskom zemljištu veličine 7500 hektara, što je ekvivalent površine 10.000 nogometnih igrališta.