APEL HSS-A

'Ako smanjite poticaje, doći će do napuštanja sela'

20.08.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Hrvatsko selo i poljopriveda ne mogu bez potpora i ako se potpore budu smanjivale doći će do napuštanja poljoprivrede, ali i do napuštanja sela, pa su potpore i demografsko pitanje, istaknuo je danas u Osijeku HSS-ovac Josip Kraljičković

Na konferenciji za novinare ravnatelj HSS-a za poljoprivredu Kraljičković je rekao kako je fizički obujam poljoprivredne proizvodnje pao 10 posto u odnosu na 2011. godinu, a ukupna vrijednost te proizvodnje manja je za tri posto.

Dodao je da je ove godine isplaćeno 1,7 milijardi kuna poljopvirednicima za potporu dohotku, iako je zakonom omogućen iznos od 2,5 milijarde kuna, što znači da je isplaćeno 33 posto manje od predviđenog iznosa.

Ova Vlada je u posljednje dvije godine isplatila za izravna plaćanja u potporama dohotku 4,1 milijardi kuna, a dvije godine ranije, prethodna je Vlada isplatilo 5,7 milijardi kuna, ustvrdio je Kraljičković.

Predložio je da se u rebalansu proračuna osigura 800 milijuna kuna za neisplaćena izravna plaćanja, putem prebijanja određenih dugova i isplatom u novcu te da se poljoprivrednicima, korisnicima kredita, omogući reprogram ili otpis.

HSS-ov ravnatelj za poljoprivredu upozorio je na potrebu donošenja strategije razvoja poljoprivrede, koju, kako drži, sada nemamo, a ne treba očekivati da će to riješti Europska komisija. Pozvao je i na stvaranje organizirane i jake poljoprivredne komore, koja će biti ozbiljan partner nadležnom Ministarstvu, jer u Hrvatskoj djeluje oko 800 poljoprivrednih udruga, koje je nemoguće organizirati.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin naglasio je kako seljaci nisu izašli na ceste da bi rušili državu ili demonstrirali silu, ali kako želi jasno poručiti da su događanja na prosvjedima posljednjih dana rezultat rada Ministarstva poljoprivrede i ministra Tihomira Jakovine.

Ministar je ne poštujući zakon napravio diskriminaciju među proizvođačima, jer je nekima isplatio cjelokupne potpore, a nekima samo 30 posto. Zakon kaže da se u slučaju nedostatka proračunskog novca, potpore mogu smanjivati, ali proporcionalno, pa ćemo protiv ministra vrlo vjerovatno podnijeti kaznenu prijavu, jer, kazao je Latin, to je kazneno djelo.