AKCIJA AUTONOMNE ŽENSKE KUĆE

'Ako samo jedna služba zakaže imamo mrtvu ženu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.11.2010 10:52
  • Objavljeno 06.09.2010 u 13:32
Predaja zahtjeva Autonomne ženske kuće 10

Predaja zahtjeva Autonomne ženske kuće 10

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

'Stop ubojstvima žena od strane njihovih partnera', naziv je današnje akcije Autonomne ženske kuće Zagreb čije su aktivistice, u povodu nedavnih ubojstava žena u Glini i Benkovcu, uručile svoje zahtjeve mjerodavnim institucijama tražeći i bolju i sustavniju zaštitu žena te sprječavanje njihovih daljnjih stradanja

Zahtjevi su predani Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu RH i zagrebačkom Centru za socijalnu skrb, a tiču se djelokruga rada svake od institucija.

Koordinatorica Autonomne ženska kuće Neva Toelle podsjetila je da je prošle godine zbog partnerovog nasilja ubijena 21 žena, pri čemu je teško ocijeniti tko je u sustavu zakazao jer se propusti događaju na nekoliko razina. 'Različite službe moraju djelovati komplementarno i nadopunjavati jedna drugu, jer ako samo jedna od njih zakaže imamo ubijenu ženu', kazala je Tolle.

'Od policije tražimo da vjeruje pričama žena jer one ne lažu o svojim iskustvima nasilja. Tražimo da se pišu kaznene, a ne samo prekršajne prijave u slučajevima nasilja u obitelji te se žrtvu i počinitelja ne tretira na jednaki način', izjavila je Toelle ispred MUP-a gdje su aktivistice transparent sa zahtjevima ostavile ispred ministarstva budući da glasnogovornik MUP-a nije bio tu da ga preuzme.

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić


'Bitno nam je da zahtjeve netko prihvati i da ih ministar uvaži te da na kolegijima niže rangiranim policajcima da uputu kako postupati u slučajevima obiteljskog nasilja', rekla je koordinatorica Autonomne ženske kuće.

Ispred zgrade Ministarstva pravosuđa zahtjeve je preuzela glasnogovornica Vesna Dovranić. Od te je institucije, među ostalim, zatraženo da se sudski postupci partnerskog nasilja počnu rješavati hitno kako je to zakonom propisano a ne u redovnom sudskom postupku, te da se ženu žrtvu zaštiti odvojenim ročištem.

'Zakonska zaštita žena od nasilja je nedostatna i ono malo zaštite što imamo ne primjenjuje se dovoljno često, a kad se primjenjuje onda se to čini na način koji je loš po žrtvu a dobar za počinitelja', ocijenila je Tolle.

Zahtjevi MUP-u

-odvojeno ispitujte zlostavljača i žrtvu
-obavezno privedite svakog zlostavljača prekršajnom/kaznenom sudu, prekinite praksu privođenja tek nakon treće policijske      intervencije
-vjerujte izjavi žene-žene ne lažu o zlostavljanju
-redovito izričite mjeru opreza za ženu /djecu u slučajevima partnerskog nasilja
-promijenite praksu pokretanja prekršajnih postupaka protiv žene žrtve nasilja
-partnersko nasilje nije svađa-žena ima pravo na nužnu obranu od napada
-provjerite svaku dojavu o oružju-pronađite ga i oduzmite
-po dojavi o partnerskom nasilju, ukoliko zlostavljača ne možete pronaći, odmah raspišite tjeralicu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi