ŠEF SDP-A ZORAN MILANOVIĆ

'Ako referendum uspije, Vlada se mora zapitati'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2010 15:17
  • Objavljeno 03.07.2010 u 14:58
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Ako se raspiše referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) i poluči uspjeh, Vlada se treba zapitati koji joj je legitimitet, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ustvrdivši da je već prikupljenih gotovo 820 tisuća potpisa građana dovoljno ozbiljna i stroga poruka Vladi

'Ako bude referenduma i ako poluči uspjeh, a sve ukazuje na to da bi polučio uspjeh, svaka ozbiljna vlada bi se zapitala koji joj je legitimitet', izjavio je Milanović novinarima tijekom održavanja međunarodne konferencije 'Rodna ravnopravnost - ostvarimo je zajedno', kojom Socijaldemokratski forum žena SDP-a obilježava 15. godišnjicu osnutka.

Ponovio je da SDP nije stranka nasilja i galame koja bi agresivno i izvaninstitucionalno rušila vlast, ali i istaknuo da je inicijativa za raspisivanje referenduma pokazala kakvo je raspoloženje građana prema aktualnoj vlasti. 'Ne samo da je premašena visoka cifra od 450 tisuća potpisa, nego je prikupljeno skoro dvostruko više. Ta činjenica je ozbiljna politička poruka svakoj vladi. S obzirom da Hrvatska ima vrlo stroge kriterije, time je i poruka još stroža', dodao je Milanović.

Upitan je li, po njegovom mišljenju, bolje rješenje odustati od izmjena ZOR-a ili ići na referendum, odgovorio je da je SDP-u prihvatljivo svako rješenje koje bi ispunilo opravdane zahtjeve sindikata da se ZOR ne dira na način na koji to predlaže Vlada, pa tako i ono da Vlada prihvati prijedlog sindikata - prizna prikupljene potpise kao uspješno obavljeni referendum i povuče izmjene ZOR-a iz procedure.

'Svaki potez koji će doprinijeti tome da se ispune zahtjevi sindikata kojima je potporu dalo 820 tisuća građana svojim potpisima, sve to načelno treba podržati. Međutim, gard i stav Vlade nije gard dijaloga, to nije bio ni ranije, a to nije ni danas', rekao je Milanović.

Vladine zahvate u poreznu politiku nazvao je nizom nepromišljenih ad hoc intervencija koje nemaju nikakve veze s poreznom reformom, a koja bi, ustvrdio je, trebala značiti uvođenje novih poreza na luksuz, ekstra imovinu, dobitke od kapitala, dividende, dakle oporezivanje koje je HDZ-ova vlast izbjegavala godinama. 'Hrvatska je jedna od rijetkih država koja nema takve poreze, pitanje je zašto. Tu se očito štite nečiji interesi', rekao je čelnik SDP-a.

Potvrdu za svoje mišljenje da su Vladine porezne mjere 'kaotični procesi' vidi u uvođenju niže stope poreza za najviše plaće. 'Uvjeren sam da je to bila omaška, a da je to Vladi sada nezgodno vratiti na staro', rekao je Milanović.

Upitan kako gleda na Vladine najave da će u srpnju ići na blaži, a u rujnu na snažniji rebalans državnog proračuna, odgovorio je da je Vlada još prije nekoliko mjeseci trebala upoznati javnost o nezadovoljavajućoj dinamici punjenja proračuna, a ne donedavno govoriti da rebalans nije potreban i poslije ga pravdati troškovima referenduma 'od 60 milijuna kuna'. 'To je neozbiljno, to čak ni za Hrvatsku nije presudan novac', kazao je Milanović.

Međunarodna konferencija u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a održava se u hotelu Sheraton, i u njezinu radu, na tri panela, svoje stavove o rodnoj ravnopravnosti iznose domaće i inozemne predstavnice političkih i građanskih organizacija žena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi