JOŠKO MORIĆ O BUNTU POLICAJACA

'Ako ovo u Vukovaru kulminira svašta se može dogoditi'

09.10.2013 u 16:31

Bionic
Reading

Šestorica vukovarskih policajaca do odluke disciplinske komisije ne trebaju se pojavljivati na poslu. Isto vrijedi i za 25-godišnjeg Igora Gilju koji je uz suspenziju zbog sumnje da je sudjelovao u skidanju dvojezične ploče koju je trebao čuvati, zaradio i kaznenu prijavu. Što ako u redovima vukovarske policije dođe do još masovnijeg neposluha od onog kojem smo jučer svjedočili?

Ako Gilja bude pravomoćno osuđen, izgubit će posao u hrvatskoj policiji za koju je radio i njegov otac koji je ubijen 1991. Joško Morić, koji je niz godina obnašao dužnost pomoćnika ministra policije te sudjelovao i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, smatra kako policajac mora obavljati svoj posao u skladu sa zakonom ili ga uopće neće obavljati.

'Ne može se policajcu kao pojedincu ostavljati na volju koji zakon će provoditi koji ne. To bi onda bilo bezakonje', kazao je Morić za tportal.hr.

Dodao je kako postavljanje dvojezičnih ploča nije politički dobro pripremljeno, niti su na to pripremljeni lokalni policajci. 'Trebalo je napraviti i operativnu pripremu policije za taj posao. Jasno bi se donijela procjena je li netko ili nije iz bilo kojih razloga u stanju obaviti tu vrstu zadatka. 'Da je sve to ranije napravljeno, ne bi ostalo prostora za političko nadmetanje oko tih ploča', smatra Morić.


Smatra kako neposluh policajaca ne bi trebao izmaknuti kontroli, što nije slučaj za daljnji razvoj događaja u Vukovaru, posebno kada je obljetnica pada Vukovara sva bliža. Podsjetimo, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić jučer je rekao: 'Oni u Zagrebu nemaju ni sluha, niti interesa za nas. Bojim se da će, ako budu tako glupi pa ponovno vrate ploče, 18. studenoga skupljati, ne ploče, već fasade po Vukovaru.'

Morić stoga podržava, možda zakašnjelu, inicijativu predsjednika Josipovića da sve interesne strane sjednu za stol i da se u miru riješi ovaj problem. 'Ovo je još uvijek na razini koja se da sanirati i krajnje je vrijeme za djelovanje, u protivnom ovo pokazivanje mišića vodi prema kulminaciji. Iz iskustva znamo da se onda svašta može dogoditi', kazao je.

Za vrijeme mirne reintegracije kada su okolnosti bile znatno gore nego danas, obavljali su se nesmetano policijski poslovi. 'Policajci su tada često gutali žabe da ne bi kasnije gutali krokodile. Ovo nije prvo nadmetanje pločama; mi smo ih imali i '91., prije sukoba pa '97. pri kraju mirne reintegracije i ti događaji su bili drugačiji jer su na pločama bile paradržavne oznake. Sigurna sam da se otac ovoga policajca nije borio za etnički čistu, nego za demokratsku Hrvatsku gdje i nacionalne manjine imaju svoja prava', zaključio je Morić.