BURA NA PRISAVLJU

Ako novinarima daju otkaz HTV-ovci prekidaju program?

Sanja Mikleušević Pavić, Maja Sever, Barnimir Pofuk i Lela Knežević

Sanja Mikleušević Pavić, Maja Sever, Barnimir Pofuk i Lela Knežević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Maja Sever, Sanja Mikleušević-Pavić, Lela Knežević i Robert Zuber, novinari i urednici HTV-a u ponedjeljak su članovima Programskog vijeća HRT-a odaslali pismo u kojem od njih traže zaštitu zbog, kako stoji, učestalih medijskih napada glavnog ravnatelja HRT-a i netransparentnih postupaka Odjela pravnih poslova HRT-a

Novi list neslužbeno doznaje kako djelatnici HTV-a ozbiljno razmišljaju o tome da u slučaju izvanrednih otkaza u znak protesta štrajkom zaustave emitiranje programa.

Novinari u pismu tvrde kako su posljednjih dana izloženi stalnom mobingu poslodavca, a bez mogućnosti da mjerodavnim tijelima unutra HRT-a iznesu sve okolnosti događaja. Podsjeća se kako je Odjel pravnih poslova pozvao novinare na očitovanje, na što su oni zatražili odgodu s obzirom na spriječenost svojih odvjetnika.

No od utorka, 20. listopada, na svoju molbu nisu dobili nikakav odgovor, ali zato se sve češće spominje da bi njihov zahtjev za odgodom mogao biti protumačen kao odbijanje očitovanja čime bi postupak bio okončan i to izvanrednim otkazima.

Što se pak tiče traženja zaštite od postupaka glavnog ravnatelja, četvero novinara podsjeća kako su, kao zaposlenici HRT-a, Pravilnikom o radu i Etičkim kodeksom onemogućeni odgovoriti na napade Vanje Sutlića, dok je on protustavno izuzet od pravila – stoji u pismu.

Stoga se od Vijeća traži zaštita od napada, uz podsjećanje kako ni Etičko povjerenstvo, niti Odjel pravnih poslova, nisu još ispitali ni utvrdili tko je što rekao i je li četvero novinara uopće prekršilo pravila HRT-a potvrdivši novinarima da je nešto izrečeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi