PRIJEDLOG NEZAVISNIH LJEVIČARA

'Ako nema keša, uzimat će se imovina'

31.03.2015 u 13:46

Bionic
Reading

Klub nezavisnih ljevičara, koji čine Slavko Linić, Branko Vukšić, Nikola Vuljanić i Nedžad Hodžić, uputio je u saborsku proceduru prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine

Prema predloženom zakonu, po stopi od 45 posto i više oporezivala bi se sva nezakonito stečena imovina. Uz propisanu stopu išle bi i zatezne kamate, a porez bi se naplaćivao odjednom, u kešu, kako je to pojasnio Vuljanić, bez mogućnosti otplate na rate.

'Ako nema keša, uzimat će se imovina', kazao je Vukšić dodavši da je prijedlog zakona test za HDZ i SDP hoće li konačno pokušati uhvatiti lopova. Linić pak drži da se prijedlogom zakona ne odriče sudskih postupaka, već da se stvari samo ubrzaju.


'Porezne kartice u Hrvatskoj se predaju od 1992. i lako je utvrditi nesrazmjer imovine u odnosu na ono što se prijavljivalo', istaknuo je Linić.

Nezavisni ljevičari napominju da bi Porezna ispitivala imovinu svih građana, ne samo 'velikih' igrača, a i napominju da bi prednost pri ispitivanju imali oni za koje je državna revizija još 2002. utvrdila da su nezakonito došli do imovine.

Prema prijedlogu zakona, nakon što porezni obveznik dobije rješenje imao bi pet dana za očitovanje. Ukoliko bi prihvatio predloženo rješenje, imao bi 15 dana za plaćanje i u tom slučaju bio bi oslobođen zateznih kamata. Ukoliko bi pak porezni obveznik odlučio pobiti porezno rješenje, imao bi 90 dana za dokazivanje stečene imovine.

Osim sankcija za porezne obveznike, zakon predviđa kazne za službene osobe Porezne uprave koje poslije saznanja o neskladu između imovine i prihoda ne pokrenu postupak ispitivanja.