REKTOR BJELIŠ

Ako nastave s blokadama predložit ću mjere

  • Autor: Hina /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.04.2009 22:41
  • Objavljeno 28.04.2009 u 22:37
Primorac i Bjeliš

Primorac i Bjeliš

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

Rektorski zbor ne podržava metode kojima se koriste studenti prosvjednici te traži deblokadu fakulteta i nastavak nastave na svim sastavnicama hrvatskih sveučilišta.

Rektorski zbor je na današnjoj višesatnoj sjednici, kojoj je bio nazočan i ministar znanosti Dragan Primorac te predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Zvonimir Čengić, pozvao sve čelnike visokih učilišta da osiguraju nesmetano održavanje nastave, a studente i nastavnike da izvršavaju svoje akademske obveze.

Na sjednici je odlučeno da će se u najavljenim izmjenama zakona o visokom obrazovanju isključivo poštivati načelo uspješnosti, što znači da se neće udovoljiti zahtjevu studenata koji se tom kriteriju protive.

Na konferenciji za novinstvo nakon sjednice ministar Primorac bio je izričit da se od kriterija uspješnosti neće odustati. "Svuda se poštuju kriteriji uspješnosti, čak i u nordijiskim zemljama na koje se studenti često pozivaju, a Hrvatska neće biti izuzetak", rekao je ministar.

Što se Ministarstva tiče, s izmjenama zakona, kojima će se omogućiti oslobađanje od školarina, može se krenuti odmah, rekao je. "Kriteriji uspješnosti" bit će definirani najkasnije do početka akademske godine 2010./2011., kada će se, dodao je, na visoka učilišta upisati i prva generacija koja će polagati državnu maturu.

Na novinarsko pitanje što će se dogoditi ako studenti nastave blokirati nastavu s obzirom na to da se oni ne slažu s kriterijem uspješnosti, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je da "studenti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i prihvatiti da je za sustavne promjene potrebno vrijeme".

"Ako nastave inzistirati na blokadama, svakako ću Senatu predložiti neke mjere", rekao je rektor. Novina bi bio i novi sustav stipendiranja i kreditiranja studenata tako da sve socijalne kategorije imaju jednak pristup visokom obrazovanju.

Zaključeno je i da provedba Bolonjskog procesa ni u kojem slučaju ne dolazi u pitanje te će se nastaviti s daljnjim usklađivanjem hrvatskog visokoobrazovnog sustava s europskim sustavom.

Zaključci Rektorskog zbora, najavljeno je, uputit će se sutra na prihvaćanje senatima svih hrvatskih sveučilišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi