KOTROMANOVIĆ OŠTAR

'Ako kupi oružje od Rusije, Srbija nikada neće u EU'

30.10.2015 u 14:28

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović u Splitu je oštro komentirao najavu Srbije da će svoje oružane snage pojačati kupnjom oružja od Rusije: Tvrdi da je to 'nemoguća misija' jer Srbija ionako nema novca, ali i da na taj način 'nikada neće postati članica Europske unije'

'Srbija troši 94 posto svog vojnog proračuna na operativne troškove, odnosno plaće i logistiku. Posjetio sam Beograd prije dvije godine, to sam vidio i to znamo', kazao je Kotromanović nakon susreta sa zapovjednikom američke Šeste flote Jamesom Foggom.

'Drugo, nemoguće je uskladiti takvu politiku s politikom Europske unije. Imamo sankcije prema Moskvi, a Srbija bi kupovala oružje od nje. Oni se moraju uskladiti sa zajedničkom europskom politikom, a to ne žele, nego sjede na dvije stolice. Ne vidim koja je njihova budućnost. Moraju se jasno opredijeliti hoće li biti dio Zapada ili de facto i de iure dio Ruske Federacije. To se napokon mora reći', dodao je Kotromanović.

‘Uvijek smo zahvalni za pomoć koju dobijemo od SAD-a. I mi smo njima od koristi, imamo zajedničke operacije u Afganistanu i planiramo nove operacije. Hrvatska vojska je rasla zadnje četiri godine i vidjeli ste da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić izrazio zabrinutost zbog njene snage. Zbog toga sam sretan, jer to je najveći kompliment koji je Hrvatska vojska mogla dobiti u zadnjih nekoliko godina’, slikovit je ministar obrane.

On očekuje da će Crna Gora uskoro dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u i da će time biti stabilnija i sigurnija zemlja. 'Vjetrovi koji sada dolje pušu dolaze s istoka i jasno je da je prosrpska opozicija dobila instrukcije, ali većina ljudi u Crnoj Gori je za NATO', kazao je.

Viceadmiral James Foggo, zapovjednik Šeste flote, javno je izrazio zadovoljstvo 'vrlo produktivnim razgovorima' s Kotromanovićem i zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice Predragom Stipanovićem.

'Nemam ništa osim sjajnih riječi, a dvije mornarice imaju najjače moguće spone i odnose. Hvala našim hrvatskim partnerima i suradnicima ne samo na Jadranu, nego na cijelom Mediteranu', kazao je Foggo.

Objavljeno je da su hrvatska i američka strana razgovarale o produbljivanju suradnje putem zajedničkih vježbi, a u prosincu bi u Split trebao uploviti i američki nosač aviona.