MINISTAR PRAVOSUĐA BOŠNJAKOVIĆ:

'Ako je Todorić u Velikoj Britaniji, nema problema. Samo jednom su nam odbili izručenje'

20.10.2017 u 20:07

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da je europski uhidbeni nalog kod nas u proceduri od 1. srpnja 2013. godine te da on predviđa situaciju ukoliko se protiv neke osobe s našim državljanstvom vodi kazneni postupak, a ona se nalazi na području neke druge države Europske unije

Kazao je da 'ukoliko se tu radi o Velikoj Britaniji, nema nekakve velike razlike nego što je to u drugim zemljama, jedino što je možda procedura malo drugačija'.

'Ima više razloga koje oni ispituju prije samog transferiranja i odluke o tome da li će biti izručen. Mi smo u zadnje tri godine s Velikom Britanijom imali osam takvih slučajeva, gdje su oni od šest naših zahtjeva pet naših državljana izručili. U jednom predmetu je to bilo odbijeno, a u dva predmeta su oni tražili izručenje s naše strane i oba smo udovoljili. Tako da tu nekakvih značajnijih problema nije bilo', rekao je ministar pravosuđa za HTV.

Na pitanje što ako se gospodin Todorić nalazi u nekoj od zemalja koje ne podliježu europskom uhidbenom nalogu Bošnjaković  je odgovorio da 'tada ide institut međunarodne tjeralice'.

'Međunarodnu tjeralicu zapravo izdaje Interpol ili njihova centrala i tada po njoj postupaju treće zemlje, one koje nisu članice Europske unije i tu postoje zapravo ne tako striktni rokovi kao što su kod europskog uhidbenog naloga. Kod njega je rok u pravilu 60 dana za izručenje, eventualno još dodatni od 30. Ovdje nema tako preciznog roka i procedura je malo detaljnija', kazao je Bošnjaković.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL