SUKOB NA VRHU

'Ako HDZ ne digne ruke za Oreškovićeva kandidata, pada Vlada'

11.03.2016 u 13:10

Bionic
Reading

Trakavica oko izbora ministra branitelja prerasta u napetost između prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a, najmoćnije stranke unutar vladajuće koalicije, Tomislava Karamarka i premijera Tihomira Oreškovića. Iako su nakon smjene kratkotrajnog ministra branitelja i već zaboravljenog Mije Crnoje obećavali da će zamjena stići već za dan dva, vladajući se ni nakon mjesec i pol dana nisu složili oko novoga kandidata za tu funkciju

Jedino što smo dobili je inflacija kandidata, za sada smo na broju osam, koju je pokrenuo premijer Orešković nakon što je HDZ odbio istaknuti drugog kandidata pored glavnog tajnika stranke Milijana Brkića. Pozivom premijera braniteljskim udruga da nominiraju svoga kandidata Orešković je nastojao nadmudriti Karamarka jer su se na popisu pojavila neka imena protiv kojih HDZ zasigurno ne može otvoreno biti protiv.

Takva soliranja očito su naljutila Karamarka koji s neskrivenom ljutnjom govori o Oreškovićevim potezima.

Podsjetimo, u četvrtak navečer iz Karlovca, gdje je bi na proslavi 26. obljetnice tamošnjeg HDZ-a, Karamarko je prema premijeru uputio nekoliko otrovnih strelica kazavši da je kandidat Domoljubne koalicije bio i ostao Brkić te da je priča oko ministra branitelja već trebala biti riješena i da mu je teško komentirati to što je premijer Orešković pozvao sve braniteljske udruge da predlože svoje kandidate.

'To je možda greška, možda nije, možda je premijer mislio na kandidate članove HDZ-a. Mi smo zbog specifične situacije u kojoj je kandidat Brkić inzistirali da on bude jedini kandidat jer ne možemo dopustiti da se njemu radi ono što se radi. Sve kandidate poštujemo i znamo - to su naši prijatelji, ali kažem: HDZ ima jednog jedinog kandidata', rekao je.

Na novinarsko pitanje znači li to da saborski zastupnici HDZ-a ne bi poduprli nekog kandidata kojeg bi premijer Orešković odabrao, na primjer Glogoškog ili koga drugog, Karamarko je odgovorio kako je logično da će dići ruku samo za svojeg kandidata.

Svi su ti ljudi zaslužili da ih se poštuje, da ih se cijeni, ali Brkić je naš kandidat, rekao je Karamarko. Zamoljen da objasni braniteljima koji nisu stranački opredijeljeni zašto bi ministar trebao biti član HDZ-a, Karamarko je rekao da je HDZ relativni pobjednik izbora, da je s Mostom dogovorena podjela ministarstava i da je osim toga HDZ i počeo s organizacijom obrane Hrvatske, a prvi branitelji bili su upravo iz HDZ-a.


Politički analitičar Žarko Puhovski
kaže da je problem svih unutar vlasti zajedno to što je ova Vlada produktivna samo u ideologiji.

'Jedino koji nešto proizvodi, a to su skandalozne odluke, ministar je Hasanbegović. Ništa ova Vlada nije proizvela, ona je prepisala budžet od stare vlade s minimalnim promjenama i za sada je predložila u parlamentu dva zakona', kazao je Puhovski. Po njegovu mišljenju, premijer Orešković zaključio je da mora ojačati svoju poziciju, jer da nešto proizvodi, sprečava ga nedostatak suglasnosti između Mosta i HDZ-a.

Ipak, nastavlja, svoju poziciju nastoji ojačati na pogrešan način jer ne poznaje narav političkog života, putem kadrovskih odluka, a ne jer bi zastupao više ili manje radikalni stav o budžetu i vanjskoj politici i slično. 'To znači da Vlada još nije počela funkcionirati, još uvijek štimaju instrumente i nisu počeli svirati uvertiru, a već im je proteklo nekoliko postotaka mandata', slikovit je politički analitičar.

Puhovski napominje da je sad nastala nervoza, u kojoj imamo tri paradoksalne stvari.

'Svi se ponašaju kao da ne znaju da po Ustavu i zakonu premijer predlaže ministre Saboru i da odbijanje ministra znači pad vlade. To znači da jedni drugima, malo Most HDZ-u, a sad i HDZ-u Most prijete novim izborima. Novi izbori bi najmanje odgovarali Mostu, ali ne bi naročito odgovarali ni HDZ-u ni SDP-u jer imaju unutarnjopolitičke sporove zbog izbora novoga predsjednika', objašnjava Puhovski koji smatra da sada u Hrvatskoj imamo najmanje kompetentnu vladu u povijesti.

HDZ preko ideoloških pitanja za koja je zadužen Hasanbegović nastoji pokazati desnici da drži sve konce u svojim rukama, međutim to neće biti dovoljno ako ne dobiju ministra branitelja.

'Sad imamo osam kandidata za ministra branitelja jer se potpuno izopačio način funkcioniranja vlade u parlamentu. Vlada funkcionira tako da premijer u dogovoru s Vladom predlaže ministre, a sada imamo pluralizam s osam kandidata što je naprosto loš vic', poručuje Puhovski

Zašto Karamarko inzistira na Brkiću?

Puhovski vjeruje da je moguće objašnjenje po kojem Karamarko tu igra svoju privatnu igru s Brkićem koji mu je zbog svoje moći postao ozbiljna prijetnja unutar stranke. 'Karamarko bi se sigurno riješio Brkića kad bi postao ministar jer bi ga odmaknuo od stranke pošto bi imao previše drugog posla. A ako ne prođe za ministra, Brkić će biti osramoćen, a Karamarko će moći reći da ga je on podržavao. Karamarko je u win-win situaciji u odnosu na Brkića', kaže nam politički analitičar.

Skandalozno je da činjenica, napominje, da to što je prepisao diplomu nije dovoljno da ga se automatski diskvalificira iz konkurencije za novog ministra branitelja što pokazuje katastrofalan nivo hrvatskog javnog života.

Na kraju, Puhovski je mišljenja, dosta je vjerojatno da će Orešković u ime mira u kući prihvatiti da ipak bude Brkić ministar, ali će onda Karamarko morati odustati od svoga čovjeka za SOA-u. Ili obrnuto.

'Ako Orešković hoće svoga čovjeka za SOA-u umjesto Lučića kojeg navodno hoće Karamarko ili nekog sličnog, onda će pristati na Brkića, a ako mu je važnije da se nametne, onda Brkić neće biti ministar nego netko protiv koga HDZ ne može puno reći, kao voditelj šatora Đuro Glogoški ili netko sličan. A HDZ-u će ostaviti da se sukobljava s Mostom oko toga tko će biti šef SOA-e', analizira Puhovski.

Sve su to taktičke igre, zaključuje, koje zabavljaju javnost i time skrivaju da Vlada ne vlada, ne obavlja svoj posao.