MESIĆEV PRIJEDLOG

Ako budemo blokirani možemo čekati ulazak u EU

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.03.2009 15:49
  • Objavljeno 18.03.2009 u 15:40
Mesić za govornicom

Mesić za govornicom

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Tijekom današnjeg posjeta Zadarskoj županiji u izjavi novinarima u Zadru predsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio je uvjerenje da će Europa imati snage ukloniti sve barijere koje prijete Hrvatskoj u njezinu ulasku u EU.

"Hrvatska se država drži principa i ako budemo blokirani zbog bilateralnog spora sa Slovenijom možemo čekati. Želimo savladati otvoreno pitanje o granici sa Slovenijom ali da nitko ne bude prikraćen. Možemo na jednoj strani voditi pregovore s EU, a bilateralni spor rješavati sa Slovenijom. Kako ćemo ga riješiti to se tek trebamo dogovoriti", rekao je Mesić odgovarajući na pitanje o odnosima sa Slovenijom.

'Ako se od nas traži da ne prejudiciramo granicu onda prvo treba postaviti to pitanje Sloveniji čiji je parlament donio odluku da je njihova granica u Piranskom zaljevu na našoj obali, a koju moraju povući da bi se uopće moglo pregovarati', dodao je.

Mesić je zaključio kako Hrvatska pregovore s EU želi završiti radi sebe ali ako EU nema mogućnosti da svoju članicu privede principima, Hrvatska može očekivati.

Osvrćući se na aktualnu gospodarsku krizu u svijetu i u nas kazao je kako je recesija zahvatila Europu i sve ovisi o tome koliko će biti organizirana da odgovori na taj izazov.

U vezi sa situacijom u Hrvatskoj napomenuo je kako moramo ići u rebalans proračuna, kao i štedjeti, no drži kako se ne može štedjeti na potrošnji.

Ako nema potrošnje, ako nema plaća onda nema ni proizvodnje i to može završiti loše. Treba štedjeti na onim pozicijama koje ne donose novac u kratkom vremenu. Tu Vlada i njezini stručnjaci moraju tražiti najbolja rješenja, rekao je predsjednik Mesić, ističući kako se s povećanom potrošnjom forsira i domaća proizvodnja te otvaranje novih radnih mjesta.

Ocijenio je i kako je bez sudjelovanja Europe u razvoju hrvatskog gospodarstva teško očekivati brže pomake, te dodao kako je riječ o strukturalnim fondovima koji trebaju doći u Hrvatsku.

Hrvatska za sada koristi pretpristupne fondove što je dobro ako se opredijelimo za prave prioritete na koje ćemo vezati svoj kapital, dodao je.

Govoreći o mogućnosti dolaska Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predsjednik je kazao kako je i sam davno govorio da s njim treba računati. Dužni smo oko 38 milijardi eura, 11 ili 12 milijardi eura duga dospjeva na naplatu, a u rezervi imamo devet milijardi eura, podsjetio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi