AKCIJA EUROPSKOG TUŽITELJA

Policija upala kod profesora s Geodetskog fakulteta, oduzela im mobitele

29.06.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) provodi se velika akcija na Geodetskom fakultetu. Kako Telegram otkriva, profesorima su oduzeti mobiteli, a pretres njihovih ureda i domova je upravo u tijeku. Jutarnji piše da je pretragama obuhvaćeno 20-ak osoba i poduzeća u sklopu istražnih radnji koje se provode zbog sumnji na nezakonitosti pri korištenju novca iz EU fondova na Geodetskom fakultetu

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) provodi hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti na štetu financijskih interesa EU-a, piše Telegram.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, jutros je pretražen i stan profesora Boška Pribičevića, a optužbe vezane uz ovaj cijeli slučaj su puno šire od onih za malverzacije s nabavljenim Land Rover terencem i jahtom te se odnose na sumnje za namještanje poslova izrade projekata teških oko više od 4 i pol milijuna eura. Sumnja se da je Pribičević od 2019. nizu tvrtki namjestio pobjeđivanje na natječajima za izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, te da je za to dobio i tražio mito u postotku od vrijednosti poslova čije je dobivanje namjestio, piše Jutarnji list, dodajući da su pretrage obavljene na dvadesetak adresa jer se radi o tvrtkama i njihovim vlasnicima za koje se sumnja da im je Pribičević namjestio poslove. Navodno je među za EPPO spornim projektima i Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa, te slični projekti koji su financirani iz europskih fondova.

Kako je Telegramu dojavljeno, dekanu Alminu Đapi i profesoru Bošku Pribičeviću izdane su pouke o pravima osumnjičenika, što znači da su i formalno osumnjičeni nakon što je protiv njih pokrenuta istraga po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Neslužbeno doznaju da će dekanu i profesoru pretražiti kuće, urede i vozila, ali i oduzeti mobiteli, tehnička oprema i sva dokumentacija koja bi mogla potvrditi sumnje do kojih su istražitelji tijekom izvida zasad došli.

'Ove hitne dokazne radnje provode se u sklopu kriminalističkog istraživanja koje EPPO provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). Navedene aktivnosti provode se protiv više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i koruptivnih kaznenih djela na štetu financijskih interesa Europske Unije. O daljnjem postupanju u predmetnom slučaju javnost će biti pravodobno obaviještena', priopćili su iz EPPO-a.

Podsjetimo, Boško Pribičević, profesor s Katedre za hidrografiju, sumnjiči se da je privatno vozio luksuzni terenac nabavljen europskim novcem u sklopu istraživačkog projekta. Tim novcem nabavljen je i drugi terenac koji je pak privatno vozio stručni suradnik fakulteta Robert Rodbinić. Vozila su nabavljena za ukupno 624.500 kuna.

Pored toga Geodetski fakultet je kupio i jahtu Mirakul 30. Fakultet je plovilo vrijedno 598.750 kuna, navodi Telegram, pravdao potrebom za istraživački rad, a kasnije je otkriveno da se jahta oglašavala za privatna krstarenja po cijeni od 3400 eura tjedno.