MESIĆ O MEDIJACIJI

'Ahtisaariju neće biti ni malo lako'

09.03.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, izjavio je u Osijeku, kako je na današnjem sastanku hrvatskog državnog vrha i čelnika parlamentarnih stranaka postignut konsenzus o prihvaćanju inicijative europskog povjerenika Ollija Rehna o medijaciji između Hrvatske i Slovenije, ali kao dio puta prema međunarodnom sudu pravde u Haagu

Hrvatska prihvaća posredovanje na čelu s Marttijem Ahtisaarijem, ali kao dio puta prema međunarodnom sudu pravde u Haagu", istaknuo je Mesić, dodavši kako "Ahtisaariju neće biti ni malo lako".

Činjenica je da Republika Hrvatska želi u europske integracije i NATO, a činjenica je i da Europa želi proširenje, što znači "da Slovenija zapravo više nije hrvatski već međunarodni problem", kazao je predsjednik Mesić.

Također je izrazio uvjerenje da će Hrvatska do kraja ove godine biti spremna za ulazak u EU.

Slovenija očito zaboravlja da je i Hrvatska u bivšoj Jugoslaviji imala, primjerice, pristup do Austrije, a sada je između Slovenija, pa bi po toj logici značilo da Hrvatska treba tražiti koridor za pristup", rekao je predsjednik Mesić.

Naglasio je kako Slovenija i sada ima pristup otvorenom moru, te da je "sa Slovenijom teško pregovarati, posebice jer je slovenski Parlament donio odluku o granici na piranskoj obali".