kandidatkinja za šeficu sdp-a

Ahmetović: Problem je što je HDZ zagrabio u centar, u kontingent SDP-ovih birača

25.08.2020 u 23:15

Bionic
Reading

Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Mirela Ahmetović kao gradonačelnica Omišlja je žestoko prosvjedovala protiv gradnje LNG terminala na Krku.'Ne bih se složila da mi je borba protiv LNG-a bila odskočna daska. Ja imam staža makar nemam toliko godina. Jesam dugogodišnji član stranke, prešla sam većinu stepenica'

Na upit što ju je nagnalo da se kandidira za predsjednicu stranke u vremenima kad se čini da to nije nimalo izazovna i zahvalna funkcija, Ahmetović je za RTL Direkt kazala: ''Mislim da je izazovno biti predsjednik SDP-a danas, ja nisam promatrač sa strane i nikad se nisam tako ponašala. Nisam više mogla promatrati SDP koji se bavi unutastranačkim sukobima i zaboravio je čovjeka zbog kojeg postoji, to je razlog mog kandidiranja, da vratim SDP članstvu i građanima, da svoju viziju Hrvatske i ostvarim".

Sadašnjem stanju stranke pridonijeli su, kaže Ahmetović, članovi koji su se bavili unutarstranačkim sukobima, a nisu promišljali viziju rada SDP-a i Hrvatske koja bi trebala biti moderna i civilizirana zemlja, koja svakom građanu nudi jednaka prava uspjeha i razvoja svojih kvaliteta.

''Tu je SDP zakazao i zato sam se kandidirala', kaže.

Plenkovićev HDZ pomaknuo se prema centru. Neki će reći da je svjetonazorski za Hrvatsku napravio puno više pomaka nego ijedan SDP-ov premijer.

'U nedostatku vizije o razvoju zemlje jako puno znači dobar PR. Plenković je umio svoje lice, riješio se desnog krila i ponudio biračima jednu novu osobu, Plenkovića koji više okuplja, koji je više prema centru, koji je prihvatljiv i SDP-ovim biračima dok se SDP bavio sobom i nije ponudio biračima politike koje mogu građanima omogućiti bolji život', kazala je Ahmetović.

  • +7
Mirela Ahmetović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Koalicija Možemo je, kaže, nimalo ne zabrinjava.

'Čini mi se da oni u posljednih mjesec dana ostaju na istoj razini, da su ispunili svoj kapacitet. Uvijek su dobrodošle stranke koje su na lijevoj polovini političkog spektra i mislim da SDP možemo dobro s njma surađivati. Problem je što je HDZ zagrabio u centar, u kontingent SDP-ovih birača, a to je obmana. HDZ nije opcija SDP-ovih birača'.

Ahmetović smatra da SDP treba biti moderna demokratska stranka koja okuplja birače ljevice i lijevog centra.

Mnogi analitičari, ali i neki unutar stranke smatraju da nije dobro da ima mnogo kandidata za predsjednika jer će to opet dovesti to raskola.

'Meni je to smiješno. SDP je demokratska stranka i gdje će manifestirati svoju demokratičnost nego na stranačkim izborima. Mislim da je dobro da imamo više kandidata da članovi mogu izabrati između najboljih', kazala je.

Napominje kako se ona ne bavi elitizmom niti ju zanima traženje svoje vojske.

'Mene zanima povjerenje članova da sutra mogu povesti Hrvatsku u bolju budućnost, mene zanima vjerovanje članova da nudim one mjere koje mogu SDP dovesti na područje moderne socijaldemokracije'.

Kao primjer modernih ljevica Ahmetović je istaknula Finsku, Njemačku, Austriju.