NEUMORNA NEMAN

Agresivni morski pas mlat napao kajakaša

23.09.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Kalifornijski ribić Mark McCracken u subotu je doživio dramatičan bliski susret sa super agresivnim morskim psom mlatom koji je uporno, u dugom neprekinutom nizu napada pokušavao potopiti njegov kajak

Tridesettrogodišnji građevinar uživao je na oko kilometar i pol od obala Gaviota State Beacha, nedaleko od Santa Barbare pecajući palamide, ribe iz porodice skušovki kada je velika riba nasrnula.

Unatoč strahu i naporima da mahnitu životinju odbije veslom, McCracken je 15-ak minuta okršaja uspio zabilježiti kamerom.

'Nakon što je dva puta udario u stražnji dio moga kajaka okrenuo sam se da vidim što se zbiva', rekao je ribič za NBC.

'Nisam mogao razaznati da li udara glavom u kajak ili ga grize. No čim sam ga ugledao počeo sam ga udarati veslom', dodao je.

Na video snimci jasno se vidi kako morski pas napada iznova i iznova, kruži oko kajaka i vraća se ponovno, unatoč snažnim udarcima ribića.

'Morski pas me pratio cijelo vrijeme sve do plićaka od jednog metra. Ostao je ondje čak i kada sam izašao iz kajaka na obalu... bili je prilično jezivo', ispričao je McCracken.

Mlat (Sphyrna zygaena) je riba iz porodice čekićarki ili Sphyrnidae. Živi u priobalnim, plitkim vodama umjerene temperature uključujući i Mediteran i Jadran gdje je ipak relativno rijedak gost. Naraste do 5 metara duljine i do 400 kg težine. Ljeti migrira sjevernije, a hrani se manjim ribama, ražama i manjim morskom psima, rakovima, školjkama i glavonošcima. Postoji 10 vrsta mlatova, a samo tri su opasne za čovjeka. Do 2013. registrirana su samo 33 napada na ljude, niti jedan sa smrtnim posljedicama.