IZ MINISTARSTVA UVJERAVAJU

Afrička svinjska kuga nije se pojavila u Hrvatskoj

09.07.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Povodom medijskih napisa da Švicarska namjerava zabraniti uvoz svinjetine iz određenih zemalja EU zbog pojave afričke svinjske kuge reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede. Poručuju kako se afrička svinjska kuga nije pojavila na području Hrvatske, niti je ikada bila zabilježena kod nas. U svrhu ranog otkrivanja predmetne bolesti već dugi niz godina sustavno se provode mjere pretraživanja u domaćih i divljih svinja na cijelom području Hrvatske, kažu u Ministarstvu

'U 2014. godini zabilježeni su slučajevi afričke svinjske kuge na području država članica Litve, Poljske i Italije samo na Sardiniji. Afrička svinjska kuga je prisutna na Sardiniji dugi niz godina i smatra se kao endemska bolest za navedeno područje. Što se tiče pojave bolesti u Litvi i Poljskoj, smatra se da se bolest pojavila kao posljedica unošenja virusa afričke svinjske kuge iz susjednih trećih zemalja u kojima je ta bolest prisutna. U skladu s Odlukom komisije o mjerama kontrole zdravlja životinja u pogledu afričke svinjske kuge u određenim državama članicama 2014/178/EU određene su dodatne mjere kontrole odnosno zabrane otpremanja živih svinja, sjemena , jajnih stanica i zametaka svinja, svinjskog mesa, te ostalih proizvoda koji sadržavaju svinjsko meso, uključujući pošiljke životinjskih nusproizvoda dobivenih od svinja iz određenih područja Litve, Poljske i Italije', navodi se u priopćenju Ministarstva.


S obzirom na sve gore navedeno u Ministarstvu su uvjereni kako nema osnove za bilo kakvom zabranom uvoza živih svinja, sjemena , jajnih stanica i zametaka svinja, svinjskog mesa, te ostalih proizvoda koji sadržavaju svinjsko meso… od strane Švicarske tako i bilo koje druge zemlje po pitanju bolesti afričke svinjske kuge.

Do ovog trenutka, Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane nije zaprimila službenu informaciju o bilo kakvim mjerama zabrane od nadležnog tijela iz Švicarske po pitanju afričke svinjske kuge.