JOSIPOVIĆ U OSIJEKU

'Afere su vrh ledenog brijega, moraju se istražiti'

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 08.02.2010 18:18
  • Objavljeno 08.02.2010 u 16:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Da je slučaj Đakovštine d.d. poticaj za cjelovitu reviziju državnih robnih zaliha, a posljednje afere vezane uz Podravku, Inu, HEP očito su vrh ledenog brijega i udaraju u temelje hrvatske ekonomije i nacionalne sigurnosti pa se moraju temeljito istražiti, ustvrdio je danas u Osijeku novi hrvatski predsjednik, dr. sc. Ivo Josipović
Goran Flauder

Goran Flauder

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Očekujem da nadležni do kraja istraže o čemu se radi i, ako je riječ o kriminalu, da odgovorni budu privedeni pravdi. Riječ je o velikom nacionalnom bogatstvu kojim se disponiralo i mora postojati odgovornost onih koji su time upravljali', naglasio je Josipović. Od državnog odvjetnika Mladena Bajića očekuje da vrlo brzo takvim aktivnostima da pravu kvalifikaciju.

Istaknuo je i da država u mnogim gospodarskim subjektima ne plaća u roku, a svoja potraživanja od njih prisilno naplaćuje.

'To je neravnopravna bitka, jer gospodarstvo nema načina od države uzeti što mu pripada, pa je nužno i državu uključiti u sustav multilateralne kompenzacije i urediti ekonomiju na načelu pravednosti. U kampanji sam imao veliku podršku poljoprivrednika koji su mi govorili da poticaje uzimaju ljudi s velikim zemljišnim kompleksima čak i ako ondje ništa ne proizvode.

Upozoravali su me i na nekorektnu raspodjelu državnog zemljišta, pa se tu moraju pronaći bolji sustavi, a poticaje moraju dobiti oni koji uistinu rade. Hrvatska mora uvesti sustavne mjere i postati zemlja koja više proizvodi i izvozi, privući strani i domaći kapital i obuzdati najopasniju zvijer koja vreba hrvatsko gospodarstvo – nelikvidnost', rekao je Josipović i pozvao Vladu da se pozabavi plasmanom proizvoda, a kao primjer njezine neuspješne akcije naveo je projekt HITRO.

Goran Flauder

Goran Flauder

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Od Vlade i Sabora u dogledno vrijeme očekuje preustroj RH, kako bi lokalna samouprava financijski i funkcionalno bila u službi građana. Slavonsko-baranjski privrednici u HGK, Županijskoj komori Osijek, zatražili su od novog predsjednika pomoć gospodarske diplomacije u promociji izvoznika, ali i da se takvima ne smatraju oni koji jednako ili više uvoze nego što izvoze.

Josipović je obećao da će im njegov ured uvijek biti otvoren, a oni će morati kvalitetno pripremiti programe za ciljana tržišta. Činjenica da se s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i županom Vladimirom Šišljagićem susreo u hotelu Osijek protumačena je kao izraz distance prema lokalnim čelnicima koji su u predsjedničkoj kampanji podržali njegova protukandidata Milana Bandića, no Josipović je to obrazložio činjenicom da je došao u neformalan posjet te da će poslije inauguracije doći u gradsku i županijsku upravu. Zahvalio je Slavoncima što su mu u Osječko-baranjskoj županiji dali 64 posto glasova.

'Nastavit ću dobru tradiciju 'Kave s predsjednikom' i pojačati komunikaciju Facebookom. Dnevno imam više od stotinu poruka i fizički ne stižem odgovoriti na sve. Dostigao sam maksimum od pet tisuća prijatelja, a u jednom trenutku sam imao još 22.000 potencijalnih prijatelja. Želim najveći dio te komunikacije obavljati sam i ostati u osobnom kontaktu s ljudima koji žele biti osobni prijatelji, a kada je riječ o službenim stranicama, pomognu i kolege', zaključio je Ivo Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!