TKO JE DOSTAVLJAO TAJNE PODATKE

Afera curenje informacija: Što će reći Zlatko Canjuga?

17.11.2021 u 11:09

Bionic
Reading

Zlatko Canjuga, suprug bivše članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge i nekada jedan od najeksponiranijih HDZ-ovaca u državi, trebao bi biti ispitan barem kao svjedok u sklopu predmeta otvorenog jučerašnjim brojnim uhićenjima, doznaje tportal

Osim njegove supruge Piruške, uhićena je bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin, njen suprug, poduzetnik Goran Puklin, bivši direktor sektora logistike u Hrvatskoj lutriji Željko Fadljević i vlasnik IT tvrtke Fleksibit d.o.o. Tomislav Gligora.

Istraga se zapravo vodi u najmanje dva kraka s jednim zajedničkim imenom: radi se o Goranu Puklinu. On je s jedne strane posredovao u curenju tajnih informacija iz istrage afere Agrokor, koje su od njegove supruge tužiteljice dospijevale do optužene Piruške Canjuge, a u drugom kraku preko Fadljevića pomagao je u namještanju natječaja Hrvatske lutrije za tvrtku kojoj su sva trojica bili javni ili tajni suvlasnici.

Za otkriće curenja informacija iz DORH-a zapravo je najznačajnija ranija istraga u aferi Janaf, kada su zaplijenjeni Puklinov mobitel i računalo: u njemu su pronađeni i dokumenti vezani uz slučaj Agrokor, koji su se potom mukotrpno analizirali i uspoređivali sa stanjem spisa u tom predmetu. Ispostavilo se da ih je nedvojbeno sastavila tužiteljica Mirela Alerić Puklin, a s druge strane da je to zahtijevala sama optužena Piruška Canjuga.

  • +14
Piruška Canjuga Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U samom predmetu uočena je vremenska koincidencija: kako su stizale upute od tužiteljice, tako je Canjuga prilagala izjave i dokaze koji su trebali ići njoj u korist.

>> Nekad druga najmoćnija žena Agrokora i tužiteljica koja je pala zbog supruga: Tko su Piruška Canjuga i Mirela Alerić Puklin

Njen suprug Zlatko Canjuga po svemu sudeći imao je ulogu u cijelom tom procesu i predstavljao je jednu od spona jer je komunicirao s Goranom Puklinom, što je između ostalog vidljivo iz njegove opsežne komunikacije koju istražitelji posjeduju već gotovo godinu dana. U idućim fazama postupka trebali bi se pojaviti dokazi o suradnji dviju obitelji, Puklin i Canjuga, a onda bi i sam Zlatko Canjuga trebao biti ispitan o svojoj ulozi.

Goran Puklin dolazi na ispitivanje u DORH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivšoj tužiteljici Mireli Alerić Puklin, koja je podnijela zahtjev za razrješenje u ovo doba prošle godine, nakon što je u njihovom stanu pronađeno više od četiri milijuna kuna za koje se tvrdi da pripadaju bivšem direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, odavanje informacija iz istrage u Agrokoru po svemu sudeći nije jedini prijestup dok je obavljala svoju dužnost u DORH-u. Izvori tportala tvrde da postoje sumnje u više sličnih radnji u drugim predmetima, pa čak i onima koji su bili u ranoj i neformalnoj fazi izvida.

  • +3
Mirela Alerić Puklin dovedena u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL