na meti uskoka

Nekad druga najmoćnija žena Agrokora i tužiteljica koja je pala zbog supruga: Tko su Piruška Canjuga i Mirela Alerić Puklin

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 16.11.2021 14:18
  • Objavljeno 16.11.2021 u 12:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal; M. Lukunić

Godinu dana nakon što je podignuta optužnica u slučaju Agrokor za kriminal navodno vrijedan preko 1,2 milijarde kuna, u utorak ujutro dogodio se dosad neviđen obrat: sama optužnica je povučena, a USKOK je priveo bivši tužiteljicu koja je radila na tom predmetu zajedno s još nekoliko osoba. Radi li se o akciji kojom se razotkriva proboj kriminalaca u strukture sustava, ili možda o dimnoj zavjesi koja bi prikrila ne osobito uvjerljiv posao tužiteljstva u slučaju Agrokor - a možda i blamažu u slučaju Gabrijele Žalac i lekciju koju su hrvatskim organima održali europski tužitelji - očito će tek trebati dokazivati

No uhićeno društvo u svakom slučaju je zanimljivo: tu su bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, potom njezin suprug Goran Puklin - već osumnjičen u aferi Janaf, zatim bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, supruga valjda najpoznatijeg profesora povijesti u Hrvatskoj i Tuđmanovog namjesnika u režimskoj 'NK Croatiji' Zlatka Canjuge, a navodno i još dva Puklinova poslovna partnera.

Neslužbeno, kako to već biva u sličnim slučajevima, povod hapšenju jest navodno curenje informacija iz istrage slučaja Agrokor od strane tužiteljice Alerić Puklin prema Canjugi, jednoj od optuženika u tom predmetu. Suprug tužiteljice navodno je uhićen zbog sasvim druge stvari, namještanja jednog natječaja za IT usluge vrijednog više milijuna kuna.

Obitelj Puklin upravo zahvaljujući njemu prošle godine dospjela je pod svjetla reflektora: kad je uhapšen bivši direktor Janafa Dragan Kovačević, u nastavku akcije pretražen je i njegov stan - koji se nalazi u istoj zgradi s Kovačevićevim - te je u njemu pronađeno brdo novca. Preciznije, 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20 tisuća švicarskih franaka složenih u kuvertama. USKOK je posumnjao da je 16. rujna prošle godine iznesen iz famoznog 'Kluba' u Slovenskoj ulici u da zapravo pripada baš Draganu Kovačeviću.

Puklin se branio da se radi o nasljedstvu njegova tetka i tetke.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/Pix

Afera je ipak zakačila i njegovu suprugu, državnu odvjetnicu od koje je zatraženo očitovanje, provjeravana joj je imovinska kartica, a na koncu je sama podnijela zahtjev za razrješenje s dužnosti. Optužba da u vlastitom stanu drži prljavi novac koji je donio suprug ipak je bila prevelik teret.

Solidno situiran bračni par

Goran Puklin, pak, u medijima se predstavlja kao poduzetnik, no vrlo vješto krije se od radara javnosti. U kasnim devedesetima bio je član nečega naziva 'Glavni stan Mladeži HDZ-a', potom predsjednik Mladeži HDZ-a Zagreb i tajnik iste organizacije na državnoj razini. Početkom dvijetisućitih biva članom nadzornog odbora zagrebačkog aerodroma te tvrtke GMG, kasnije se zapošljava u tvrtki Dalekovod, a paralelno biva vlasnikom obrta 'Miral' koji je ugašen 2013. godine. Još uvijek je aktivan tek u udruzi 'Alga', koja je namijenjena 'osmišljavanjem i provedbom sportskih te kulturno-turističkih projekata od općehrvatskog interesa' i slično.

  • +4
  • +1

Pretres stana Gorana Puklina koji je zajedno sa suprugom uhićen u USKOK-ovoj akciji

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dio desničarskih medija tvrdio je da je Puklin kum utjecajnog HDZ-ovca Marija Kapulice, a upozoravao je i da je brat njegove supruge, odnosno tužiteljice, zaposlen na istaknutom mjestu u državnoj Hrvatskoj lutriji. Upravo tu tvrtku i nabavku IT usluga neki mediji povezuju s današnjim uhićenjima.

Premda sa skromnom poslovnom biografijom, bračni par Puklin može se pohvaliti sasvim solidnim imovinskim stanjem. Sama Mirela Alerić Puklin ima stan u Zagrebu od 79,87 kvadrata, procijenjen na 1,065 milijuna kuna i stečen kreditom te darom oca i BMW vrijedan 220 tisuća kuna. Na njenog supruga Gorana Puklina vode se tri kuće u Zagrebu procijenjene na 4,1 milijun kuna i kuća u Sukošanu kod Zadra vrijedna 1,4 milijuna kuna, a kod većine se kao osnova stjecanja navode darovi ili ugovori o doživotnom uzdržavanju. Čak i automobil BMW i motocikl Yamaha navodno je dobio na poklon, a kupio je tek čamac vrijedan 25 tisuća kuna. Ima i naslijeđene dionice tvrtke 'Union' vrijedne oko pola milijuna kuna.

'Novac pronađen u mojem stanu, koji koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga. Sve okolnosti inkriminiranog događaja bit će predmet dokaznog postupka tijekom kojeg će biti potrebno razmotriti sve relevantne okolnosti u svrhu utvrđivanja stvarnog i istinitog činjeničnog stanja', objavila je prije godinu dana tužiteljica Alerić Puklin, koja je svoj rad na predmetu Agrokor opisala kao 'iznimno predan i savjestan'. Njeni bivši kolege, ako je suditi po današnjoj akciji, očito ne misle tako.

Pretres kuće Piruške Canjuge

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Oslobođena krivnje u aferi 'mali Agrokor'

U tom kraku istrage nalazi se Piruška Canjuga, nekadašnja članica uprave Agrokora privedena još prije četiri godine zajedno s više tadašnjih kolega. U upravu ove tvrtke ušla je još dok je njen suprug Zlatko Canjuga bio glavni tajnik HDZ-a i predstavljala se kao 'druga najmoćnija žena Agrokora'. Ranije se spominjala i u aferi Agram i spornim prenamjenama gradskog zemljišta u Zagrebu, ali i kada Milan Bandić Ivici Todoriću navodno nije platio jabuke koje je dijelio u svojoj predizbornoj kampanji. Suprug Zlatko se nakon eksponirane epizode u Tuđmanovoj 'NK Croatiji' početkom dvijetisućitih gotovo potpuno povukao iz javnog života i gomilao bogatstvo tvrtkom za recikliranje, koju je prije šest godina prodao, te tvornicom papirnatih vrećica.

Piruška Canjuga

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kakva je veza između uhićenih tužiteljice Mirele Alerić Puklin i direktorice Piruške Canjuge, osim spekulacija da je prva drugoj odavala povjerljive podatke iz istrage, zasad se ne zna. Navodno su istražitelji slušali Gorana Puklina i Dragana Kovačevića, pa slučajno uhvatili i Puklinovu suprugu.

No zna se da je Canjuga već oslobođena krivnje u aferi 'mali Agrokor', gdje je nakon nekretninskih transakcija s jednim američkim fondom otkriveno 1,25 milijuna eura zaostalih na računu u Švicarskoj. Glavni krak istrage oko bivšeg Todorićevog koncerna točno je tisuću puta veći, Canjuga se do danas nalazila u grupi s obitelji Todorić i još deset bivših direktora optuženih za niz kaznenih djela vrijednih točno 1.244.328.584,00 kuna.

Optužnica je povučena 'radi boljeg razjašnjenja stvari', kako je danas objavilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, to nam je pokazalo da je - za razliku od drugih predmeta - tužiteljskim rječnikom rečeno ona još uvijek 'živa'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!