OBITELJSKO NASILJE

Adlešić u posjeti sigurnoj kući u Bjelovaru

08.03.2009 u 14:16

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič zajedno s čelnicima grada Bjelovara i gradonačelnikom Antunom Korušecom obišla je danas u Bjelovaru žene i djecu u Sigurnoj kući - skloništu za žrtve obiteljskog nasilja

Prije obilaska kuće, koja se nalazi na tajnom mjestu, izjavila je kako će se ove godine iz državnog proračuna izdvojiti tri milijuna kuna za skloništa obiteljskog nasilja u Hrvatskoj te da unatoč recesiji neće biti kresanja proračunskog novca za tu stavku. Dodala je kako je dosad uloženo oko 11 milijuna u edukaciju i senzibiliziranje javnosti za probleme obiteljskog nasilja.

U Hrvatskoj danas postoji samo sedam sigurnih kuća što je nedovoljno, posebice jer prema standardima EU mora biti jedna sigurna kuća na deset tisuća stanovnika, a teško je reći kada će Hrvatska dostići taj prosjek, rekla je.

Sigurna kuća u Bjelovaru osnovana je 2003. i tijekom svog postojanja bila je uglavnom popunjena. Lani je kroz nju prošlo 53 žena i djece. Sada su u njoj tri žene sa sedmero djece .

Prema riječima voditeljice Sigurne kuće u Bjelovaru Maje Molnar ugroženima se pruža psihosocijalna pomoć. Najveći broj žena i djece u kući ostaje do tri mjeseca, a njih 20 posto do šest mjeseci.