na udaru kritika

Adidas i H&M obijaju plaćati najamnine jer su im trgovine zatvorene

29.03.2020 u 17:46

Bionic
Reading

U Njemačkoj se u nedjelju zaoštrila kritika protiv kompanija poput Adidasa ili H&M-a koje su prestale plaćati najamninu za svoje prodavaonice zatvorene zbog pandemije koronavirusa

"Potpuno je neprimjereno i neprihvatljivo da financijski jake kompanije sad jednostavno prestanu plaćati najamninu", rekla je ministrica pravosuđa Christina Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Upozorila je da novi paket zakona za pomoć gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa, a koji je ovaj tjedan prošao parlamentarnu proceduru, ne pruža osnovu za takve odluke.

"Samo se po sebi razumije da oni koji unajmljuju neki prostor i dalje moraju plaćati najamninu. Novi zakon jedino na određeno vrijeme pruža zaštitu od deložacije onima koji nisu u stanju plaćati stanarinu zbog posljedica pandemije koronavirusa", rekla je ministrica pravosuđa.

Ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz (SPD) također je pokazao nerazumijevanje za odluke tvrtki poput Adidasa, H&M-a ili Deichmanna koje su prestale plaćati najamnine za svoje prostore.

"U jedan poslovni odnos ulazi i suradnja u teškim vremenima. Sada je vrijeme za suradnju, a ne jednostrane poteze", rekao je Scholz za dnevnik Bild am Sonntag.

Lukas Siebenkotten, predsjednik Saveza njemačkih iznajmljivača nekretnina je za isti dnevnik izrazio ogorčenje potezom velikih kompanija.

"To je besramnost bez premca. Ove velike tvrtke dobro zarađuju, a sada se pozivaju na zakon donesen radi zaštite male poduzetnike", kaže Siebenkotten.

Šef uprave Adidasa Kasper Rorsted odbacio je kritike i za Frankfurter Allgemeine Zeitung od ponedjeljka objasnio da se radi o nesporazumu.

"U prostorima gdje su vlasnici privatne osobe i dalje plaćamo najamninu. Plaćanja smo zaustavili, i to u dogovoru s drugom stranom, samo ondje gdje su vlasnici tvrtke za upravljanje nekretninama ili osiguravajući fondovi. I oni su pokazali razumijevanje za naš potez", rekao je Rorsted.

Predstavnik lanca prodaje obuće Deichmann objasnio je da je riječ o "preventivnoj mjeri" kako bi se zajamčila likvidnost poduzeća.