summit višegradske skupine

Ader poziva na bržu europsku integraciju zemalja Balkana

14.10.2017 u 22:21

Bionic
Reading

Mađarski predsjednik Janos Ader zauzeo se u subotu za bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju, na summitu Višegradske skupine u mađarskom Szekszardu

Situacija na Zapadnom Balkanu zabrinjavajuća je i zato treba poduzeti mjere, a najbolji način da se spriječi sukob ubrzati je integraciju regije u EU, rekao je Ader na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Spomenuo je neriješene granične sporove, probleme s manjinama i vjerske sukobe, kao i migrantski pritisak i jačanje radikalnog islama.

Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je da se radikalni islam, koji financira Saudijska Arabija, širi u BiH, što ne pomaže razvoju te zemlje.

Napomenuo je da sve članice EU-a nisu priznale neovisnost Kosova i dodao da je i on rezerviran u tom pogledu.

Slovački predsjednik Andrej Kiska rekao je da postoji duga povijest napetosti između šest zemalja Zapadnog Balkana, ali i da ih povezuje njihova želja da postanu članicama EU-a.

BiH mora shvatiti i prihvatiti da EU računa na nju da će provesti potrebne reforme, dodao je.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da bi trebalo jasno poručiti da je EU otvoren za države koje su spremne za članstvo.

Rokovi su nužni kako bi se društva potaknulo da ostvare razvijenu ekonomiju, učinkovitu borbu protiv korupcije i izgrade demokratske institucije, dodao je.

Dvodnevni sastanak na vrhu Višegradske skupine, koju čine Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka, počeo je u petak, a posvećen je sigurnosnoj politici i suradnji u kružnom gospodarstvu i digitalizaciji.