BRITANIJA U ŠOKU

Abdicirani kralj Edvard VIII. od Hitlera tražio - bombardiranje Engleske

09.06.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Vojvoda od Windsora i bivši kralj Ujedinjenog kraljevstva i britanskih dominiona Edvard VIII., koji je abdicirao zbog ljubavi prema Amerikanki Wallis Simpson, otprije je bio poznat kao simpatizer nacista, a najnovija povijesna istraživanja pokazuju kako je vojvoda čak pozivao čelnike Trećeg Reicha na što skorije bombardiranje Engleske, čime bi se, prema njegovom mišljenju, okončao Drugi svjetski rat

Iako se korespondencija britanske kraljevske obitelji i njihovih njemačkih rođaka čuva u sefovima Kraljevskog arhiva i nedostupna je javnosti, vojvodin poziv na razaranja razotkriven je nakon što su arhivi u tridesetak zemalja, među kojima su Njemačka, Španjolska i i Rusija, postali dostupni za povijesna proučavanja. U arhivima su, naime, pronađene stotine pisama koje razotkrivaju veze i neskrivene simpatije europske aristokracije prema nacistima

Dr. Karina Urbach, povjesničarka Instituta za povijesna istraživanja i Škole za napredne studije pri Londonskom sveučilištu otkrila je, prema pisanju britanskog dnevnog lista The Independent, da je vojvoda od Windsora u pismima svojem prijatelju i španjolskom diplomatu Javieru Bermejillu zapisao kako britanska kraljevska kuća za rat optužuje ‘Židove, crvene i britansko ministarstvo vanjskih poslova’.

Pored toga, vojvoda je u pismu Bermejillu poslanom  25. lipnja 1940. ‘kako bi bombardiranje Engleske nesumnjivo dovelo do mira’. Bermejillo je kasnije pokušao u javnosti opravdati vojvodine stavove mišlju kako je ‘nekadašnji kralj isključivo htio mir pod svaku cijenu’.

Njemačka povjesničarka s britanskom adresom otkrila je kako je vojvodino pismo diplomatu stiglo u ruke španjolskom diktatoru Franciscu Francu, a koji je, pak, pismo predao njemačkom veleposlaniku u Madridu. Pritom je naglasila kako su dva tjedna nakon vojvodinog odašiljanja pisma Bermejillu bombardiranja Engleska doista započela te kako koincidenciju treba isključiti.

Urbach, također, u svojoj najnovijoj knjizi 'Go-Betweens for Hitler' (Hitlerovi posrednici) dokumentira kako je Charles Edward, vojvoda od Coburga,  vojvodin prastric i osvjedočeni simpatizer nacista koji je jedno vrijeme bio i časnik u SA postrojbama, bio ključna osoba koju je Hitler koristio za tajne pregovore, izbjegavajući pritom vlastito ministarstvo vanjskih poslova kojem nije vjerovao. Pored toga, povjesničarka navodi kako su dvojica vojvoda čak pokušavala osnovati anglo-njemački savez, čime bi Hitler izuzeo Veliku Britaniju od danonoćnih bombardiranja.                    

Prema istraživanjima njemačke povjesničarke, vojvodu Windsora kao nacističkog simpatizera prvo je razotkrila sovjetska tajna služba kada su došli u posjed njegovih pisama Hitleru u kojem predlaže osnivanje nove britanske vlade i vojnog saveza koji bi kao glavnu metu imao Sovjetski Savez. Hitler je, pak, vojvodi za njegove usluge ponudio britanski tron.