POSLANO U PROCEDURU

51 zastupnik i službeno zatražio smjenu Crnoje

28.01.2016 u 10:38

Bionic
Reading

Još jučer predsjednik SDP-a Zoran Milanović dao je premijeru Tihomiru Oreškoviću 24 sata da smijeni ministra branitelja Miju Crnoju ili će pokrenuti njegov opoziv. Tih 24 sata je prošlo, a u saborsku proceduru je i službeno ušao prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Miji Crnoji. Zahtjev je potpisao 51 zastupnik, odnosno smjenu traže klubovi SDP-a, HNS-a, Hrvatskih laburista, IDS-a i Furija Radina, SDSS-a i Reformista te HSU-a i Stipe Petrine

U svom prijedlogu oporba je Crnoji pobrojala sve grijehe. 'Mijo Crnoja prijavljen je na lažnoj adresi u cilju izbjegavanja plaćanja poreza. Neplaćanjem prireza Gradu Zagrebu ne samo da je ostvario imovinsku korist koja mu ne pripada, nego se ovim nečasnim ponašanjem stavio u poziciju koja je u potpunosti nespojiva s dužnosti člana Vlade', piše u prijedlogu.

Crnoja je, podsjećaju dalje, od Ministarstva branitelja 2009. dobio namjenski kredit od 56.000 eura za izgradnju kuće. 'Iako je od dobivanja namjenskog kredita prošlo sedam godina, Mijo Crnoja nije započeo izgradnju kuće. Iz navedenog se može zaključiti, odnosno postoji osnovana sumnja, kako je gospodin Crnoja novac dodijeljen za strogo namjenske potrebe izgradnje obiteljske kuće utrošio u druge svrhe te si na taj način priskrbio nepripadajuću imovinsku korist', stoji u prijedlogu.

Crnoja je uz to, nastavlja oporba, od Grada Samobora za izgradnju kuće, i to u roku od tri godine, dobio zemljište. 'Iako gospodin Crnoja na navedenom zemljištu nije ni započeo izgradnju kuće, a kamoli je završio do faze propisane ugovorom, zemljište nije vratio Gradu Samoboru', stoji u prijedlogu.

Oporba u prijedlogu podsjeća i da je Crnoja zbog tučnjave s još dvije osobe bio pritvoren u Remetincu, ali i da je i prije samog imenovanja u više navrata najavio izradu registra izdajnika.

'Ovaj krajnje apsurdni prijedlog ne samo da ni na koji način ne spada u djelokrug ministarstva kojem je trenutno na čelu, nego pokazuje karakter samog gospodina Crnoje koji bi putem ovog registra etiketirao, diskriminirao i proganjao one građane za koje procijeni da ideološki ili politički odstupaju od samo njemu poznatih kriterija. To uvelike podsjeća na davna totalitarna vremena, ali i ne tako davne izjave sadašnjeg potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o tome kako 'svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne' te kako će se 'morati poštivati politička doktrina Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška'', stoji u prijedlogu.

Pobrojali su u oporbi Crnoji i da je maltretirao udovicu Veselina Marinova, ali i ono što se događalo na primopredaji u Ministarstvu branitelja. 'Gospodin Mijo Crnoja svjesno je i namjerno u prostore Ministarstva uveo veću grupu ljudi koja je prostački vrijeđala i omalovažavala dotadašnjeg ministra branitelja, ali i dotadašnju potpredsjednicu Vlade, a nije se ogradio od takvog ponašanja i upozorio na neprihvatljivost uvreda i prijetnji', piše u prijedlogu.

Svi ti primjeri njegova ponašanja, smatraju u oporbi, nespojivi su s dužnosti člana Vlade, zbog čega traže iskazivanje nepovjerenja Crnoji.