PARIŠKI PROSVJED ZA NOVINARE

400 dana talibanskog zatočeništva

02.02.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Dvoje francuskih televizijskih novinara već četiristoti dan čame u talibanskom zatočeništvu. U Parizu je pred zgradom Narodne skupštine održan prosvjed saborskih zastupnika i novinara za njihovo što skorije puštanje

Hervé Ghesquière i Stéphane Taponier radili su reportažu za emisiju 'Pièces à conviction' na TV kanalu France 3 kada ih je 29. prosinca 2009. dočekala talibanska zasjeda u regiji Kapisa, sjeveroistočno od Kabula. Do danas je prošlo točno 400 dana kako francuske vlasti pregovaraju za njihovo puštanje, no čini se da dvojica novinara ipak ne teže dovoljno da se u zamjenu pusti nekolicina talibanskih pobunjenika, što je uvjet otmičara.

Bez obzira na transparente pariških prosvjednika na kojima je pisalo 'Oslobodite taoce' status quo situacija bi mogla još potrajati. Ghesquière i Taponier su zasad živi, kako to pokazuju videosnimke, nešto na što nije moglo računati 19 novinara koliko ih je ubijeno od početka rata u Afganistanu. Njih 15 je kidnapirano samo u 2009.

Dvojica novinara oglasilo se izjavom 29. prosinca povodom godinu dana provedenog u zatočeništvu apelirajući na francusku vladu da nešto konačno poduzme, umjesto da ih hrani optimističnim obećanjima koja ne vode nikuda.

Obitelji novinara su također frustirane blijedim i općenitim informacijama koje dobivaju u ministarstvu vanjskih poslova u Parizu. 'Od početka nam govore da su živi i dobrog zdravlja, no na sva ostala pitanja odgovaraju kako je to vojna tajna', rekla je Taponierova majka Arlette dodajući da Bernard Kouchner nije našao za shodno nazvati ih pri povratku iz diplomatskog posjeta Kabulu.