POSTAJE NEIZDRŽIVO

25 mrtvih na izbjegličkom brodu, imigranti u Italiji bjesne

02.08.2011 u 17:41

Bionic
Reading

Talijanske vlasti s poslovično sporom administracijom koja nikako da riješi pitanje tisuća izbjeglica s Crnog kontinenta otvorile su novo konfliktno poglavlje s imigrantima. Nakon što je otkriveno 25 leševa na izbjegličkom brodu kod otoka Lampedusa, u centru za zadržavanje izbjeglica kod Barija iniciran je požar, a bijesni Afrikanci razmiljeli su se gradom i sukobili se s policijom

Ljeto je, i za toplih dana i mirnog mora brodovi koji ilegalno prevoze afričke imigrante ponajviše iz Libije do talijanskog otoka Lampedusa sve su brojniji. Talijanska je policija presrela jedno od plovila te otkrila 25 muškaraca koji su navodno umrli od gušenja zbog prevelikog broja ljudi. Njih tristotinjak pokušalo se dokopati talijanskog teritorija koji je udaljen od obale Tunisa svega 112 kilometara.

Incident je pak izazvao pobunu u jednom od centara za zadržavanje gdje sjevernoafrički izbjeglice čekaju pravorijek talijanskih vlasti. Ove pak odugovlače s klasifikacijom imigranata na političke i ekonomske izbjeglice i zapravo im je najoportunije zadržavati status quo, jer prebjege iz ratnih zona afričkog kontinenta praktički nitko u Europi ne želi niti treba. Također, rijetko se odlučuju vratiti ih natrag u matične zemlje - pali bi pod udar humanitarnih organizacija i inih institucionalnih čuvara ljudskih prava.

U ponedjeljak navečer napetost je eskalirala u okolici Barija gdje su stanovnici centra za zadržavanje, njih 1200, zapalili glavni šator te pobjegli u smjeru grada. Nastao je kaos. Blokirali su prometnice, željezničku postaju i naposljetku se sukobili s policijom koja je prijavila 40 ozlijeđenih u svojim redovima. Tajnik talijanskog ministarstva unutrašnjih poslova Alfredo Mantovano izjavio je kako se takvo nasilje ne može tolerirati, priznajući da se procedure za razmatranje azila moraju ubrzati.

Pitanje je dana kada će talijanski tamponski kapaciteti kolabirati. Izbjeglički centri su već sada prenapučeni, a brodovi ne prestaju stizati. Uglavnom se radi o državljanima Gvineje, Somalije, Eritreje, Gane i drugih subsaharskih zemalja koji su davno pristigli u Libiju ne bi li se ukrcali na neizvjesno putovanje u bolju budućnost, no Gadafi ih je držao pod strogim nadzorom zahvaljujući sporazumu o prijateljstvu koji je potpisao s Berlusconijem 2008.

Europa više niti izdaleka nema ekonomski potencijal zbrinuti sve te ljude. Dovoljno je pogledati novu statistiku o nezaposlenosti, posebice u Italiji gdje je praktički svaka treća osoba ispod 25 na burzi. Ipak, rubna egzistencija i sve očitija netrpeljivost Zapada još je uvijek manje gadna opcija od nikakve egzistencije kod kuće.