ZLOUPORABA OVLASTI U PETRINJI

15 mjeseci zatvora HDZ-ovu gradonačelniku

12.03.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Sutkinja Županijskog suda u Sisku Melita Avedić na nepravomoćnu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci osudila je gradonačelnika Petrinje Željka Nenadića (HDZ) za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju za vrijeme dok je obnašao dužnost ravnatelja Lječilišta Topusko.

Nekadašnji članovi Upravnog vijeća Lječilišta Topusko, u vrijeme dok je Nenadić bio ravnatelj te ustanove Ivan Abramović, Jane Abramović i dr. Ivan Kostecki osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uvjetno na tri godine.

Nenadić je nepravomoćno osuđen za isplatu 15.000 dolara za marketinške usluge off shore tvrtki sa sjedištem u Švicarskoj, i to nekoliko tjedana prije nego je od te tvrtke uopće stigla pisana ponuda za dogovoreni posao, za što je osuđen na 12 mjeseci zatvora bezuvjetno. Županijski sud u Sisku nepravomoćno je Nenadića osudio za isplatu nagrada za 2001. godinu članovima Upravnog vijeća, sebi kao ravnatelju i voditeljima odjela u ukupnom iznosu 119.800 kuna, iako je Lječilište u tom trenutku bilo zaduženo za 30 milijuna kuna, za što je osuđen na šest mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne. Te su presude za dva kaznena djela objedinjene u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 mjeseci.

Članovi nekadašnjeg Upravnog vijeća Lječilišta Topusko, koje je Nenadić kao ravnatelj te ustanove nagradio sa 119.800 kuna, nepravomoćnom sudskom presudom oštećenoj tvrtki moraju vratiti taj iznos, dok Nenadić mora Lječilištu Topusko vratiti 15 tisuća američkih dolara koje je uplatio off shore tvrtki sa sjedištem u Švicarskoj.

Nenadić za sada nije želio javno komentirati sudsku presudu, napominjući da je ona prvostupanjska i nepravomoćna, kazavši kako će svoju izjavu o toj optužnici i nepravomoćnoj presudi dati nakon savjetovanja sa svojim odvjetnicima.