LOŠI ŽIVOTNI UVJETI

120 zatvorenika štrajka glađu u Osijeku

26.05.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Da bi upozorilo na pretrpanost u spavaonicama, preduge pritvore i sve teže uvjete izdržavanja kazne, u osječkom zatvoru jučer je 120 zatvorenika odbilo uzeti hranu

Premda je zatvorski objekt kapaciteta 120 mjesta, kaznu ondje služi 244 zatvorenika, a prije nekoliko dana bilo ih je čak 250! Danas još devet zatvorenika štrajka glađu, a većina je  odlučna u tome da  ponovno prestane uzimati hranu ako se ne poprave zatvorski uvjeti.

Čak 40 zatvorenika spava na podu, prosječno dva do tri po sobi, a pojedine spavaonice veličine su samo osam četvornih metara.

Zatvorenici se ne žale na kvalitetu hrane, raznovrsnost sadržaja za zabavu i rekreaciju, na tretman čuvara i drugog zatvorskog osoblja, ali povećavanjem dnevnih temperatura sve teže podnose prenapučenost u spavaonicama gdje ipak provode većinu vremena.

Osim što spavaju na podu, često jedni zapnu o druge krećući se sobom, a miješaju im se i osobne stvari pa oni slabijih živaca stvaraju probleme.

Upravitelj osječkog zatvora, Tomislav Cvitanušić, rekao nam je da nastoji olakšati stanje koliko mu to ovlasti dopuštaju, pa pojedine zatvorenike koji su za to stekli uvjete stavlja u blaži tretman ili ih raspoređuje po kaznionicama poluotvorenog i otvorenog tipa.

Problem se očito mora riješiti na višoj razini, jer stanje je slično i u drugim hrvatskim zatvorima, a jedno od rješenja je i probacija – služenje kazne u kućnom pritvoru – koja u nas još nije zaživjela, ali i pooštravanje kriterija za određivanje dugotrajnog pritvora koji se praktički pretvara u odsluženje kazne, premda pritvoreniku još ničim nije dokazana krivnja niti određena kazna.