NA DAN LJUDSKIH PRAVA

10. prosinca opći prosvjed novinara protiv cenzure

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.11.2009 19:26
  • Objavljeno 28.11.2009 u 13:26
hnd zdenko duka

hnd zdenko duka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Najviše tijelo novinarske organizacije u Hrvatskoj, Skupština Hrvatskoga novinarskog društva (HND), zadužila je Izvršni odbor HND-a da na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, organizira prosvjedni skup novinara ispred Novinarskoga doma u Zagrebu, kojim bi se ukazalo na 'sadašnje neodrživo medijsko stanje u Hrvatskoj'

Skupština HND-a većinom je glasova odbila financijski izvještaj za 2009., srušila proračun HND-a za 2010, a nije prihvaćen niti prijedlog o povećanju članarine HND-a

Među važnim odlukama Skupštine HND-a je i Kodeksa časti hrvatskih novinara. U zaključcima kojima je završeno cjelodnevno održavanje današnje 50. redovne skupštine HND-a u prostorijama Međunarodnog centra za obrazovanja novinara (ICEJ) u Opatiji, zauzela je u petak navečer stajališta o aktualnom stanju u medijima te je ocijenila da je 'opća medijska situacija u Hrvatskoj na najnižim razinama u posljednjih desetak godina'.

Posebno razmatrajući situaciju na HRT-u, Skupština HND-a ocijenila je da je 'sadašnje stanje kaotičnosti i neprofesionalnosti, izazvano radom čelništva na HTV-u, dostiglo takvu razinu da dolazi u pitanje rad HTV-a kao javne televizije. Stoga, Skupština HND-a traži da Vijeće HRT-a preispita daljnju podobnost ravnatelja HRT-a i čelnih ljudi HTV-a za obavljanje njihovih funkcija'.

Skupština HND-a smatra da se 'kroz proces tzv. restrukturiranja Večernjega lista krše egzistencijalna, radna i profesionalna prava novinara toga lista'.

U zaključcima stoji da Skupština HND-a osuđuje kažnjavanje djelatnika medijskih kuća koji upozoravaju na probleme u kući. HND smatra nedopustivim što vlasnici medija ignoriraju zakonsku obvezu donošenja statuta u svojim medijima. Od Ministarstva kulture traži se da u izmjenama Zakona o medijima predvidi sankcije za one vlasnike koji ne poštuju obvezu donošenja statuta.

HND izričito inzistira na poštivanju dosad sklopljenih pojedinačni kolektivnih ugovora te na donošenju nacionalnog kolektivnog ugovora u što kraćem roku. U protivnom, upozorava se, Sindikat i HND organizirat će prosvjedne aktivnosti, što uključuje i štrajk.

Skupština HND-a ocjenjuje nezadovoljavajućom dosadašnju aktivnost članova HND-a u upravama ili nadzornim odborima medija u zaštiti integriteta, interesa i prava članova HND-a. Neodrživim se smatra što još uvijek nije osnovano tripartitno vijeće za medije. Jednako smatra da se više ne može tolerirati, kako je ocijenjeno, netransparentan rad Vijeća za elektroničke medije te da je javnost uskraćena za informaciju o tome poštuju li koncesionari programske obveze.

Ustvrdivši da je 'arhiva Vjesnika javno dobro', Skupština HND-a poziva Ministarstvo kulture da novinarima i javnosti omogući uredan i besplatan pristup i korištenje te arhive.

Skupština HND-a donijela je zaključak da se sva dokumentacija vezana uz aktivnosti, financijsko poslovanje i djelatnike ICEJ-a pred Državnom odvjetništvu kako bi se utvrdilo ima li u tim dokumentima elemenata kaznenoga djela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi