MALO PO MALO

Zuckerberg prodao još jedan dio Facebooka, sve je bliže svom cilju

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 20.01.2017 16:37
  • Objavljeno 24.11.2016 u 07:12
Mark Zuckerberg i Priscilla Chan

Mark Zuckerberg i Priscilla Chan

Izvor: Reuters / Autor: Beck Diefenbach

Mark Zuckerberg prodao je još 95 milijuna Facebookovih dionica tijekom proteklog tjedna, čime je napravio korak bliže donaciji 99 posto svog udjela u Facebooku u dobrotvorne svrhe

Fondacija Chan Zuckerberg i CZI Holdings LLC, dvije pravne osobe koje su Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan oformili za ostvarivanje svojih filantropskih i aktivističkih ciljeva, prodale su tijekom 17. i 18. studenog dionice Facebooka u vrijednosti 95 milijuna dolara, navedeno je u dokumentaciji predanoj američkim regulatorima.

Tijekom listopada i rujna ta su dva entiteta prodala dva puta po 190 milijuna dolara udjela u Facebooku. Zuckerberg se obvezao kako neće prodavati ili poklanjati više od milijarde udjela u najvećoj mreži svijeta godišnje do 2018.

Zuckerberg i Chan su u prosincu 2015. prvi put objavili kako planiraju do kraja svojih života podijeliti 99 posto svog udjela u Facebooku, tada vrijednog oko 45 milijardi dolara, u filantropske svrhe, za aktivizam i druge aktivnosti namijenjene općem dobru.


Dio tih sredstava bit će usmjereno u profitne tvrtke koje djeluju u skladu s ciljevima bračnog para Zuckerberg-Chan. S druge strane, tri milijarde dolara će tijekom idućih deset godina biti potrošeno na suzbijanje bolesti.

Financijski magazin Forbes Zuckerbergovo neto bogatstvo procjenjuje na 52 milijarde dolara. Vrijednost je porasla usprkos prodajama zbog rasta vrijednosti Facebookove dionice.

Više:Forbes

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!