SKUPO DOMOLJUBLJE

Znate li koliko više trošite na gorivo zbog navijačkih zastavica?

06.06.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Kako ovih dana počinje Europsko prvenstvo u nogometu, mnogi će vozači poželjeti svoj automobil ukrasiti hrvatskim barjacima ili zastavicama koje se već dijele uz neke dnevne novine

Međutim, britanski su stručnjaci još prošle godine uz pomoć zračnog tunela, odnosno aerotunela, izračunali koliko ovakvo izražavanje domoljublja točno košta - drugim riječima, za koliko posto zastavice srednjih dimenzija povećavaju potrošnju goriva. Prema njihovim rezultatima testiranja svaka će zastavica povećati trošak za oko tri posto. Ako ih na automobil postavite četiri – na sva četiri prozora ili ugla, potrošnja će se povećati za 12 posto.

U cijeloj priči ključna su tri čimbenika o kojima ovisi otpor zraka – veličina zastave, materijal od kojeg je napravljena i brzina kojom se krećete. Što je zastava veća, otpor će biti veći. One velike, 'prave' zastave potrošnju mogu povećati i za 20 posto! Ako su napravljene od gušćeg i težeg materijala, otpor će se dodatno povećati. Naravno, dok automobil stoji na semaforu ili se kreće vrlo polagano, otpora nema, međutim, na autocestama on može postati vrlo velik. Automobilska udruženja preporučuju skidanje zastavica na autocestama i iz sigurnosnih razloga. Naime, pri velikim brzinama one se mogu otrgnuti i udariti u automobil koji vozi iza vas.

Nema sumnje dakle da će EURO 2012. podebljati vaše račune čak i ako nemate za putovanje i kartu - nešto za pivo, za grickalice za obitelj i goste, za druženje po kafićima, za dresove i boje, a eto prema znanstvenicima i za benzin. Bez novca teško je biti čak i pravi domoljub!