postali smo ovisni

Znate li koliko Hrvata ni na WC ne ide bez mobitela?

05.02.2018 u 14:26

Bionic
Reading

Rezultati istraživanja agencije Ipsos govore nam kako mobitele najviše koristimo za SMS-ove, fotografiranje i pristup društvenim mrežama

Grupacija Huawei Consumer Business je u suradnji s agencijom Ipsos provela istraživanje u 12 zemalja, uključujući i Hrvatsku, kako bi se upoznala s navikama korisnika koje se odnose na upotrebu pametnih telefona tijekom razdoblja od 24 sata.

Rezultati istraživanja Pametni (telefonski) odnosi su pokazali kako 66 posto ispitanika iz Hrvatske prije odlaska na spavanje šalje elektroničku poštu, provjerava poruke i pregledava društvene mreže, a 53 posto njih to čini nakon što se ustanu.

To je jedan od razloga zašto 53 posto ispitanika u krevet nosi i mobitel, a 11 posto ih drži ispod jastuka dok spavaju.

Ugrabite ove gejming hitove za Android potpuno besplatno Izvor: Screenshot / Autor: Agaming+

Nešto manje od trećine (32 posto) stanovnika Hrvatske provjerava svoj pametni telefon desetak puta u satu, a neki čak i više. Pritom uređaje najčešće koriste za pretraživanje informacija, zabavu, društvene mreže, čitanje novosti, navigaciju te kupovinu i plaćanja.

S mobitelom više od 13 sati dnevno

Tipičan stanovnik Hrvatske treba pametni telefon za slanje tekstualnih poruka (94 posto), snimanje fotografija (91 posto) i za pristup društvenim mrežama (85 posto). Njih 61 posto priznaje da svoj pametni telefon u prosjeku imaju uz sebe više od 13 sati dnevno, dok 27 posto tri do četiri sata dnevno aktivno koristi pametne telefone.

Iako nije iznenađujuće da većina korisnika provodi vrijeme koristeći pametni telefon dok putuju na posao i s posla, istraživanje otkriva da 33 posto Hrvata i Hrvatica nose svoje pametne telefone i u toalet, 28 posto u kupaonicu, 49 posto u kuhinju i 30 posto u dječje sobe.

Prema rezultatima istraživanja, ovisnost o pametnim telefonima je tolika da ih se provjerava barem nekoliko puta u satu. Telefoni su bez sumnje prvo što ljudi ujutro provjeravaju, a također i zadnje. Mobiteli im služe za pretraživanje interneta, čitanje elektroničke pošte te za uspostavu poziva i slanje tekstualnih poruka.

Tek dva posto ispitanika iz Hrvatske neće sa sobom ponijeti pametni telefon pri izlasku iz doma. No, tek 43 posto ispitanika vratiti po mobitel ako isti zaborave, a pri tome i svjesno zakasniti na posao.

Istraživanje koje je naručio Huawei agencija Ipsos provela je tijekom siječnja 2018. godine u u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji i Turskoj.