CD4 + T stanice

Znanstvenici zapisali kako se imune stanice bore i pamte infekcije, a njihov rad sad je besplatno dostupan svim istraživačima

18.10.2020 u 16:15

Bionic
Reading

Istraživači su zabilježili aktivnost desetaka tisuća gena u imunološkim stanicama miša tijekom infekcije. Stvorili su prvu potpunu dinamičku mapu koja prikazuje kako se stanice uče boriti protiv mikroba i zatim sačuvali uspomenu na to za buduće infekcije

Ovi nalazi mogli bi pomoći znanstvenicima da razviju nova cjepiva i terapije za niz bolesti usmjeravanjem svojih istraživanja na određeni skup imunoloških stanica neophodnih za stvaranje imuniteta, poznatih kao CD4 + T stanice.

Međunarodni istraživački tim vodili su dr. Ashraful Haque sa Sveučilišta u Melbourneu i dr. Sarah Teichmann, voditeljica stanične genetike na Institutu Wellcome Sanger. Proučavali su CD4 + T stanice tijekom eksperimentalne infekcije miševa parazitima koji uzrokuju malariju, koji napadaju i množe se unutar crvenih krvnih stanica.

Uz pomoć tehnika strojnog učenja kombinirali su podatke o genskoj aktivnosti tijekom četiri tjedna infekcije kako bi stvorio sveobuhvatnu mapu razvojnih putovanja CD4 + T stanica.

'Pratili smo tisuće pojedinačnih gena kako bismo generirali mapu od početne infekcije do razdoblja kada stanice prvo odlučuju između različitih imunoloških uloga u borbi protiv infekcije, a drugo čuvaju uspomene na taj susret', rekao je dr. Haque.

Njihova je karta otkrila nekoliko novih aktivnih gena, posebno u tipu CD4 + T stanica nazvanih T folikularne pomoćne stanice. Oni su ključni za stvaranje antitijela koja štite od malarije, ali još uvijek nisu dobro proučeni.

'Karta je izrađena pomoću eksperimentalnog modela malarije, ali bit će korisna za proučavanje odgovora T stanica u gotovo bilo kojoj zaraznoj ili neinfektivnoj bolesti ili liječenje u koje su uključene T stanice', dodala je dr. Teichmann.

Znanstvenici su svoje podatke podijelili putem besplatno dostupnog digitalnog izvora, što svakom istraživaču omogućava praćenje odgovora pojedinih gena nakon infekcije, a karta se može pronaći na internetskoj stranici Haque Laba.