NAJMANJE IZVEDIVO

Znanstvenici napravili tranzistor od jedne molekule

29.07.2015 u 14:43

Bionic
Reading

Tim istraživača je prvi put uspješno demonstrirao kako je moguće od molekule napraviti FET (unipolarni) tranzistor. Da stvar bude otkačenija, koristili su tehniku kojom su IBM-ovi istraživači devedesetih kreirali slova I, B i M pomicanjem atoma na metalnoj podlozi kroz STM mikroskop

Kako bi molekula funkcionirala kao tranzistor, istraživači su je morali postaviti (baš kao i pripadajuće atome indija koji su je okruživali) tako da formira 'vrata' na poluvodičkoj površini. Cijeli 'trik' je zapravo bio zaboraviti na uobičajenu mehaniku tranzistora, a stvar je moguće kontrolirati zahvaljujući mijenjanjem udaljenosti vrata (atoma).

Međutim, dok ovo zvuči revolucionarno, valja imati na umu da gadgete s čipovima kojima molekule služe kao tranzistori neće još biti moguće vidjeti. Istraživači su tranzistor kreirali praktički u vakumu i pri temperaturama tek mrvicu iznad apsolutne nule.

S tim rečenim, posljedice ovakvog istraživanja bi se itekako mogle osjetiti u budućnosti, iako se još nije došlo toliko blizu maksimalnih 'fizičkih granica elektronike'.