ČESTITAMO KOLEGICAMA

Žene u ICT-u obilježile svoj dan

22.04.2015 u 20:18

Bionic
Reading

Iako se sve više djevojaka odlučuje za taj povijesno 'muški sektor', i dalje je udio studentica značajno manji, moglo se čuti tijekom prigodnog okruglog stola

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obilježen je 'Dan djevojaka i žena u ICT-u' održavanjem okruglog stola 'Djevojke i žene u hrvatskom ICT sektoru - obje strane medalje', koji je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) s partneri(ca)ma projekta Fakultetom elektrotehnike i računarstva i tvrtkom Ericsson Nikola Tesla.

Skup je okupio neke od poslovnih žena na vodećim pozicijama hrvatskog ICT sektora te renomirane stručnjakinje i znanstvenice. Govorilo se o ICT sektoru općenito, položaju i u ulozi žena u ICT sektoru u Hrvatskoj te o nužnosti većeg sudjelovanja žena u ICT sektoru, u kojem nisu dovoljno zastupljene.


U uvodnoj prezentaciji 'Studentice vs. studenti na FER-u - nekad i sad', koju je održala prof. Mirta Baranović (FER), moglo se čuti kakva je statistika u posljednjih nekoliko godina i koliki je udio studentica u odnosu na studente na FER-u. Iako se sve više djevojaka odlučuje za taj povijesno 'muški sektor', i dalje je udio studentica značajno manji.

Na okruglom stolu, na kojem su sudjelovale Mirta Baranović (FER), Gordana Kovačević (Ericsson), Vedrana Miholić (CROZ, Programerko), Ivana Matić (Women in Adria) i Tanja Pušelj Ostroški (IN2) raspravljalo se o dobrim i lošim stranama poslovne karijere žena u ICT-u.

Kroz interaktivnu diskusiju s publikom, sudionice su odgovarale su i na pitanja o tome kako su se odlučile na karijeru u ICT-u, njihovom životnom putu, iskustvu, te problemima i izazovima s kojima su se susretale.

Dan djevojaka i žena u informacijsko komunikacijskim tehnologijama obilježava se širom svijeta od 2010. godine. Do danas je u obilježavanju ovog dana sudjelovalo više od 111 tisuća žena u oko 3.500 događaja održanih u 140 zemalja širom svijeta.

Inicijativu je pokrenula Svjetska telekomunikacijska zajednica (ITU) s ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informacijsko komunikacijskih tehnologija i promicanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu.

HAKOM je s partnerima projekta organizirao i posjet grupe učenica i studentica tvrtki Ericsson Nikola Tesla, u sklopu kojeg su djevojke imale priliku postavljati pitanja predsjednici tvrtke Gordani Kovačević. Obišli su i udrugu 'Programerko', koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj.