KOLIKO JE TO MOGUĆE

Želite izbrisati svoje postojanje s interneta? Može, ali...

03.10.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Vjerojatno ste toga već svjesni, no stvari jednom postavljene na internetu teško se brišu. Uklanjanje baš svakog traga o vama online praktički je nemoguće, no u nekoliko jednostavnih koraka se mogu odraditi osnove

Za stranice poput društvenomrežnih profila i blogova korisnik obično ima kontrolu - pa i mogućnost brisanja kompletnog sadržaja. No, uvijek može ostati odredišta gdje to jednostavno nije moguće te valja kontaktirati administratore ili uposliti Google prijavama.

Ako već želite početi svoj online život ispočetka i pažljivije, razmislite i o korištenju VPN servisa - od kojih su mnogi besplatni (pa i integrirani u preglednike poput Opere).

Uklonite se s Facebooka

Početak uklanjanja tragova online trebao bi početi od društvenih mreža, primarno Facebooka. Ako ste već jedan od dvije milijarde korisnika ove mreže, krajnje je vrijeme da se pobrinete za postavke sigurnost i privatnosti na toj mreži. Kako bi to učinili, valja posjetiti postavke mreže i odjeljak za privatnost te aktivirati opciju gdje god je to moguće. Na plavoj traci u vrhu stranice na glavnom prikazu Facebooka moguće je vidjeti kraticu za postavke privatnosti koje su uvijek tu. 

Promijenite postavke privatnosti na Facebooku kako bi samo vaši prijatelji vidjeti materijal Autor: romanocog

Obavezno obratite i pažnju na sve fotografije gdje ste označeni. One bi se trebale pojaviti među fotografijama vas u glavnoj grupi, a gdje pronađete fotografiju gdje ne želite biti označeni, kliknite na ikonicu olovke i odaberite opciju za uklanjanjem oznake/taga

Nažalost, ne postoji automatiziran način da se ovo učini posvuda - pa sve treba raditi zasebno za svaku fotografiju gdje više ne želite biti označeni. 

Profil na Google Bloggeru

Ako ste ikad imali profil na Google Bloggeru, stvari su vrlo jednostavne. Dovoljno je izbrisati profil - čime će se ukloniti sve objave i svi komentari. U tom kutku interneta nakon brisanja profila kao da nikad niste ni postojali. 

Tumblr, Wordress i forumi

Ako igdje tu imate profil, razmislite o njegovom uklanjanju u potpunosti. Kako je ranije bilo riječi, o svemu ovom valja dobro razmisliti i planirati strateški, kako Google i druge tražilice više ne bi kupile reference s tih stranica ako ostanu žive. 

Ovdje u pomoć mogu uskočiti i online alati poput justdelete.me, koji za mnogo toga pruža jednostavan uvid u težinu uklanjanja i samo brisanje. Niti on nije svemoguć te će neka odredišta biti van dosega - no uvijek je moguće pronaći i kontaktirati administratore te zamoliti brisanje spomena vašeg imena u nečem. 

Kako brisati sadržaj s Reddita Autor: HowtoCreator

Koristite druge tražilice

Ako ste dovršili brisanje materijala s Googlea kako je spomenuto na početku teksta, možda je zgodno probati koristiti druge tražilice i to pod VPN-om. DuckDuckGo.com, Bing.com i Blekko.com su zgodna rješenja. 

Kako ukloniti digitalne otiske prstiju? Autor: Alexander Summer

Internetska arhiva je problem

Praktički sve što ste objavili i stvorili van Facebooka, Flickra, Wordpressa i ostalih servisa, izgledno je arhivirano u golemoj internetskoj arhivi. Internet Archive je istovremeno i naporan i koristan, a indeks pretraživanja i rezultata je upravo nevjerojatan. Upravo zbog toga, sve i da želite ukloniti nešto s te stranice, velika je vjerojatnost da ćete se načekati na odgovor i reakciju...

Kako piše stranica Interesting Engineering - sve ovo je mukotrpno teško. Sve i da je netko uistinu uspio potpuno izbrisati svaki trag sebe online, teško da bismo za to i saznali, zar ne?