TEHNO SAVJET

Izbjegnite ovih pet iritantnih stvari s Facebooka, evo kako

26.09.2017 u 08:10

Bionic
Reading

Najpopularnija društvena mreža na svijetu zapravo je vrlo ograničavajućeg karaktera. Ne dopuštaju spremanje poruka i razgovora na računala, nisu ljubitelji neslužbenih aplikacija, dodataka i koječega drugog. Evo kako zaobići stvari i uživati u Facebooku na nešto slobodniji način

1. Chat Saver spašava čavrljanje

Sjećate se Google Talka ili MSN Messengera? Ovi servisi su korisnicima dopuštali da spremaju svoje razgovore izravno na računalo. Moderni komunikacijski alati, uključujući Facebook Messenger, danas to izbjegavaju. Zahvaljujući dodatku Chat Saver za Firefox i Chrome, moguće je vratiti tu toliko traženu funkciju. Nažalost, nije dovoljno tek instalirati dodatke za preglednike (Chrome valja odraditi i ručno), već je potrebno postaviti stvari prema uputama iz videa: 

Kako preuzeti Facebook razgovore na računalo Autor: tube builder

Ovdje valja imati na umu kako će neki razgovori biti jednostavno preveliki kako bi ih se potpuno preuzelo. Iz nekih razgovora će postojati problemi pri spremanju slika. Bilo kako bilo, s obzirom da su službene opcije iscrpljene već na nultom koraku, ovakvi dodaci čak i u bugovitom izdanju mogu biti korisni. 

2. Caprine - za čavrljanje na desktopu

Facebook nema nikakav službeni klijent za Messenger na Windowsima, Macu ili Linuxu. Najbolje što možete koristiti jest web app. Tko želi nešto samostalno, valja se okrenuti Caprineu. Posrijedi je upravo to - neslužbena desktop aplikacija za Messenger na više platformi. 

Usprkos tome što je riječ o neslužbenom programu, svoj posao obavlja više no dobro - a krije i par trikova kakvi se ne mogu naći ni u web sučelju Messengera. Jedan od njih je mogućnost blokiranja last seen ili typing statusnih poruka koje informiraju druge kada ste nešto vidjeli i sudjelujete li u razgovoru. Za što ugodnije surfanje, tu je i Dark tema, a jasno kako su tu ostali sadržaji iz Messengera poput smajlića, naljepnica i obavijesti. 

3. Facebook Backup - kako i ime sugerira

Kako piše MakeUseOf, na Facebooku kao da se trude što više otežati mogućnost korisničke kontrole. Tko god je pokušao preuzeti sadržaj poput fotki i videa s Facebook grupa ili događanja zna koliko je to komplicirano. U pomoć ovdje može uskočiti dodatak za Chrome Facebook Backup

Facebook Backup - Download Photos and Videos Autor: Social Mind

Za korištenje je dovoljno instalirati dodatak u preglednik Chrome te posjetiti Facebook grupu ili stranicu te kliknuti na ikonicu dodatka za opcije vezane uz backup fotografija ili video materijala. Kako su prikazana samo imena datoteka, možda je najzgodnije preuzeti sav željeni sadržaj i potom ga sortirati. 

Aplikacija je toliko jednostavna i praktična da je pravo čudo zašto nam Facebook to već ne omogućuje...

4. Friendly - za sve ponešto

Već duže vremena Facebook je razdvojio svoj servis na aplikacije za pristup samoj društvenoj mreži i za čavrljanje. Tko preferira stari pristup jedne (neslužbene) aplikacije za sve, valja probati Friendly, dostupan za iOS i Android. App je prilagodljiv, jednostavan i što je najbitnije - besplatan. Kombinira najbolje od oba svijeta aplikacija Facebook i Messenger, a čini se kako troši i manje baterije i podatkovnog prometa (poput službenih Facebook Lite i Messenger Lite izdanja). 

Bonus cijeloj priči je svakako to da Friendly dodaje i neke opcije koje ne postoje u službenim izdanjima, poput filtriranja news feeda po ključnim riječima te organiziranju stvari prema nedavnim objavama, a ne onako kako Facebook to postavi po svojim algoritmima.

Friendly.io, a third-party app for Facebook Autor: Mihir Patkar

5. Facebook i YouTube su u ratu

Najveća društvena mreža na svijetu i najveći video servis na svijetu su u ratu već duže vremena. Zapravo, otkako se Facebook otisnuo u video svijet. Naškodilo se tek - korisnicima. Kada se na ovoj društvenoj mreži želi podijeliti kakav YouTube video, on će biti manjeg prikaza, lošijih kontrola i neće se automatski aktivirati od videa koji je nativno na Facebooku. Da stvar bude gora, nerijetko se od korisnika traži i da otvore zaseban tab s filmićem kako bi reprodukcija tekla normalno, što posebno vrijedi za tzv. embedded sadržaj.

Web alat YT2FB tu uskače u pomoć. On omogućuje izmjenu YouTube linka u Facebook video koji se može embeddati, baš poput nativnog. Pritom nema brige - svaki pregled tako integriranog filmića brojat će se na YouTubeu, a ne na Facebooku - tako da izvorni tvorac sadržaja dobiva preglede.