nova pravila

Zbogom roamingu: Evo što sve trebate znati o velikoj promjeni koja je stupila na snagu

15.06.2017 u 09:58

Bionic
Reading

Od 15. lipnja primjenjuju se nova pravila koja cijene mobilne komunikacije u zemljama EU-a, Lihtenštajnu, Islandu i Norveškoj izjednačavaju s onima nacionalne tarife. Ipak, postoje cake o roamingu koje valja zapamtiti...

U koju god zemlju Europske unije od danas da putujete, ne morate razbijati glavu troškovima roaminga. Na snagu je naime od 15. lipnja stupila odredba Europske unije, Roam Like At Home, koja cijene mobilne komunikacije u zemljama EU-a, Lihtenštajnu, Islandu i Norveškoj izjednačava s onima nacionalne tarife. Evo što sve morate znati o njoj.

Kome je Roam Like At Home namijenjen?

Svima koji povremeno putuju izvan zemlje u kojoj žive. Ova opcija ne može se koristiti za stalnu upotrebu u inozemstvu, što znači da nije primjenjiva ukoliko više vremena provodite u inozemstvu nego kod kuće te se ne smatra poštenom upotrebom usluga roaminga.

Prilikom prelaska granica unutar EU-a i dalje ćete primati poruke da ste u roamingu te da budete svjesni politike njegove poštene upotrebe. Ono što valja imati na umu to je da se novom regulacijom ne mijenjaju pravila međunarodnih poziva te da cijena poziva iz Hrvatske u inozemstvo ostaje ista.

Što je politika poštene upotrebe?

Odnosi se na duljinu boravka u inozemstvu – opcija Roam Like At Home vrijedi ukoliko više vremena provodite kod kuće nego u inozemstvu. Mobilni operatori mogu primjenjivati pravedne, razumne i razmjerne kontrolne mehanizme kako bi se izbjegla zlouporaba novih pravila.

Glasovni pozivi i SMS poruke nisu ograničeni, a što je s podatkovnim prometom?

Ako kod kuće imate neograničene pozive i SMS poruke, to će vrijediti za vrijeme putovanja bilo gdje u EU. Ako ste pak imali i neograničen podatkovni promet ili vrlo jeftin podatkovni promet kod kuće, postoji vjerojatnost da će vaš operater implementirati određene stavke da se osigura poštena upotreba. Ako je to slučaj, operater vas mora unaprijed obavijestiti o mogućim ograničenjima, no ona i dalje moraju biti dovoljno visoka kako biste mogli potpuno uživati u podatkovnom roamingu. 

U nekim posebnim slučajevima nakon relativno velike količine podataka preuzetih po domaćoj cijeni možda ćete morati platiti dodatnu naknadu za podatkovnu uslugu u roamingu, koja će biti jednaka najvišoj dopuštenoj veleprodajnoj cijeni podatkovne usluge u cijelom EU (2017. u iznosu od 7,70 eura po GB podataka). Veleprodajna cijena podatkovne usluge u roamingu najviša je cijena koju vaš domaći operator mora platiti stranom operatoru kad se koristite podatkovnom uslugom u roamingu, prenosi Europa.eu.

Ugovor s nepromjenjivom mjesečnom naknadom

Ako imate ugovor prema kojem plaćate nepromjenjivu mjesečnu naknadu, a koji uključuje paket usluga s neograničenom količinom podataka, vaš mobilni operator mora vam staviti na raspolaganje veliku količinu podataka za korištenje u roamingu. Točna količina ovisit će o cijeni koju plaćate za svoj paket mobilnih usluga. Količina podataka u roamingu mora biti najmanje dvostruko veća od količine podataka koja se dobije dijeljenjem cijene vašeg paketa mobilnih usluga (bez PDV-a) s najvišom dopuštenom veleprodajnom cijenom (7,7 eura, 2017.).

Primjerice, navodi Europa.eu, ako plaćate 40 eura (bez PDV-a) za svoj paket mobilnih usluga s neograničenim pozivima, porukama i podacima, kad ste 'u roamingu kao kod kuće', imat ćete na raspolaganju neograničene pozive i SMS poruke te najmanje 10,3 GB podataka (2x(40 €/ 7,7 €) = 10,3).

Vaš operator mora vas obavijestiti o količini podataka uključenoj u opciju Roam Like At Home. Ako premašite tu količinu podataka dok ste u roamingu, dodatna naknada bit će jednaka ograničenoj veleprodajnoj cijeni, što je za 2017. godinu 7,70 eura za GB podataka i PDV, u 2018. 6 eura za GB i PDV. Ograničena veleprodajna cijena bit će dodatno snižena nakon 2018.

Ograničeni mobilni podaci

Ako imate ograničene ili vrlo jeftine mobilne podatke (manje od 3,85 eura za GB u 2017.), vaš operator može primjenjivati ograničenje poštene upotrebe kad ste u roamingu. Ograničenje se izračunava na temelju maloprodajne cijene vašeg domaćeg paketa mobilnih usluga, kao i u prethodno navedenom slučaju neograničenih podataka. Vaš operater mora vas unaprijed obavijestiti o tom ograničenju te vas mora upozoriti kad ga dosegnete.

Koristim prepaid karticu (ne pretplatu). Mogu li i ja iskoristiti nove prednosti od 15. lipnja?

Da. Ako plaćate po jedinici, a cijena za podatkovni promet niža je od 7,7 eura po GB, postoji mogućnost da će operater postaviti ograničenje na promet. Na primjer, ako imate 13 eura (10,8 eura bez PDV-a) na SIM kartici kada idete u roaming, imat ćete barem 10,8/7,7=1,4GB podatkovnog prometa unutar EU-a.

Ako premašim ograničenja (poštenu uporabu) za vrijeme putovanja, na kakve dodatne troškove mogu računati?

3,2 centa po minuti govornih poziva (plus PDV)

cent po SMS-u (plus PDV)

7,7 eura po GB podatkovnog prometa (plus PDV)

Za podatkovne troškove, riječ je o iznosu koji je 6,5 puta niži od današnjih troškova i čak 26 puta niži od troškova koji bi vrijedili 2015. godine. Za pozive je riječ o 36 posto nižim troškovima od onoga što imamo danas, tj. šest puta nižim troškovima u odnosu na ono što bi vrijedilo u 2015. godini.

Najviša dopuštena cijena podataka sve će se više snižavati 1. siječnja svake godine nakon 2018. na sljedeći način: 6 eura, 4,50 eura, 3,50 eura, 3 eura te na 2,50 eura 2022. Najviša dopuštena cijena nakon 2019. mogla bi se preispitati nakon preispitivanja veleprodajnih tržišta roaminga 2019.

Trebam li napraviti nešto posebno za aktiviranje opcije Roam Like At Home?

Ne! Operater će jednostavno automatski prestati dodavati troškove za roaming kada odlučite putovati kroz EU nakon 15. lipnja.