POZDRAV VIZIONARU

Zbogom, kume laptopa!

29.08.2016 u 17:03

Bionic
Reading

Zauvijek nas je napustio inženjer koji je na tržište izbacio prvi laptop dvije godine prije no što se Steve Jobs pojavio s prvim Macintoshem, a tijekom '90-tih sanjario o proširenoj stvarnosti

Prije 34 godine britanski inženjer John Ellenby je sa svojom tvrtkom Grid Systems na tržište pustio Compass, prijenosno osobno računalo koje se otvaralo poput školjke. Umro je 17. kolovoza u 75. godini.

Kad bi se pojavio danas, Compass bi izazvao podsmijeh. Laptop je bio dovoljno težak da posluži kao teži uteg u teretani. Straga je imao nožicu na izvlačenje koja je služila kao pomoć kako se ne bi pregrijavao. Zaslon je podsjećao na mutnu poštansku marku. Koštao je fantastičnih 8.150 dolara (što bi danas bilo 20.324 dolara danas).


Običnim smrtnicima bio je, naravno, preskup ali su ga zato obožavali u državnim agencijama poput NASA-e.

Ellenby je bio ispred svog vremena. Početkom '80-tih godina prošlog stoljeća stola su se računala tek počela pojavljivati, ali on je već nazirao trend koji će doći nakon njih.

Steve Jobs je predstavio prvi Appleov Macintosh - računalo u obliku cigle - tek dvije godine nakon što se Compass pojavio. A laptopi su tek u svibnju 2005. pretekli stolna računala po broju prodanih primjeraka.

Ispred vremena je bio i kad je tijekom '90-tih osnovao GeoVector, tvrtku koja se bavila istraživanjem proširene stvarnosti.

Više:CNN Money